Donderdag 15 juli; geheel bewolkt, motregen en later regen, wind noord 3 en 19 ⁰C. Ondanks het weer is Martien toch maar even naar de telpost geweest voor de eerste telling van dit jaar.
maandag 19 juli; wisselend, maar vooral zwaar bewolkt, matige grotendeels noordoosten wind, 22⁰C. De eerste 2 uur vliegen er weinig vogels, een paar Aalscholvers en een Gierzwaluw. Na twee uur begint het wat beter te vliegen, onder meer twee groepjes Oeverzwaluwen.
Maandag 26 juli; zwaar bewolkt maar wel altijd wat gaten, aantrekkende zuidwesten wind (van kracht 2 tot 4), 23 ⁰C. Even na half 8 is de post al bezet. Tot 10 uur worden er alleen maar enkele Gierzwaluwen gezien, maar dan komt er ook een groepje Huiszwaluwen over.
Een overzicht van de aantallen en trends van de afgelopen telseizoenen over de maand juli
Maandag 2 augustus; half bewolkt, westelijke matige wind, 20 ⁰C. Al vroeg komen er groepen Gierzwaluwen over, vanaf half 9. Een half uur later kunnen we de eerste Fitis van dit jaar opschrijven en de eerste Huismus even later ook.
Maandag 9 augustus; half tot zwaar bewolkt, matige maar aantrekkende wind ongeveer zuidwest, 19 ⁰C. Weinig trek deze ochtend, pas na 10 uur vliegt het wat beter. Er komen wat Kleine Mantelmeeuwen over en enkel groepjes Gierzwaluwen.
Maandag 16 augustus; geheel bewolkt en een poosje regen, tot vrij krachtige zuidwestenwind, 16 ⁰C. Het is augustus en dat betekent vrij lage aantallen en dat is vandaag ook zo (het weer zit ook tegen). Maar er komen regelmatig wel leuke soorten langs en dat is vandaag ook zo. Er wordt weer een Tapuit gezien en tot twee keer toe een Goudplevier.
Maandag 23 augustus; zwaar bewolkt, noordoostelijke wind kracht 3, 20 ⁰C. Tot 9 uur zijn er al Paapjes, een Goudplevier, Blauwe Reigers, Wulpen en een jonge Bruine Kiekendief langs gekomen.
Maandag 30 augustus; zwaar bewolkt, matige tot vrij krachtige noordenwind, 21 ⁰C. De wind zit in een verkeerde hoek en er vliegt wel wat, maar de aantallen zijn laag. Even na 9 uur komt de eerste roofvogel van vandaag langs, een volwassen vrouw Bruine Kiekendief.
Een overzicht van de aantallen en trends van de afgelopen telseizoenen over de maand augustus
Maandag 6 september; licht bewolkt, briesje uit oost, 22 ⁰C. Tot 10 uur wel mistig, maar de medetellers die speciaal voor de Duinpieper komen hebben geluk, want er komt er één roepend langs. Deze staat ook op de opname. Naast de Boompiepers en Gele Kwikstaarten komen er ook een Grote Zilverreiger en de eerste Roeken en Vinken van dit jaar over.
Maandag 13 september; half tot zwaar bewolkt, tot 11 u westelijke bries, daarna matige noordoosten wind, 20 ⁰C. Het begint wat saai vandaag, pas na twee uur tellen iets interessants, namelijk een Groenpootruiter. Niet veel later komt de eerste Atalanta langs.
Maandag 20 september; half bewolkt, oostelijke matige wind, 16 ⁰C. Ze komen nog over, Gele Kwikstaarten en Boompiepers. Bij de vroegste zwaluwen vandaag zitten ook 2 Oeverzwaluwen. Om half 9 kom er een roepende Zilverplevier over, terwijl de eerste Kolganzen van vandaag ook langskomen. Die vliegen de rest van de ochtend goed, terwijl we gisteren pas de eerste van dit jaar hadden.
Maandag 27 september; half tot zwaar bewolkt, tot vrij krachtig aantrekkende zuidenwind, 19 ⁰C. Het vliegt lekker vandaag, veel vogels en veel soorten. Hele bijzondere soorten zitten er niet bij, maar het groepje trekkende Geelgorzen is een van de eerste groepjes dit jaar en er is ook weer een enkele Keep bij. Spreeuwen en Boerenzwaluwen zijn talrijk vandaag en ook de Gaaien blijven langstrekken.
Een overzicht van de aantallen en trends van de afgelopen telseizoenen over de maand september
Maandag 4 oktober; geheel bewolkt maar later half, zuid tot zuidwesten wind aantrekkend tot krachtig, 17 ⁰C. Het vliegt goed vanmorgen en het zijn veel verschillende soorten, met bijvoorbeeld Appelvink, Kruisbek, Keep en de eerste Beflijster van dit jaar. Om 10 uur zien we 4 steltlopers achter de keet langs vliegen, te ver voor een opname van een roep (als ze dat al deden) maar gelukkig zijn er wel foto’s.
Maandag 11 oktober; zwaar bewolkt, vrij zwakke westelijke wind, 16 ⁰C. De mist is er deze ochtend ook, maar trekt gelukkig al snel op. En dan vliegt het behoorlijk, de tikkertjes worden er bij gepakt om de Vinken makkelijker te kunnen tellen.
Maandag 18 oktober; zwaar bewolkt, tot matig aantrekkende zuidoosten wind, 14 ⁰C. Het eerste half uurtje in de schemering vliegt er nog niet zo veel, maar daarna gaat het lekker met flink wat Houtduiven (bijna 1500 in een uur) en vooral veel Spreeuwen; 15.000 in een uur. Daar zat een echt flinke groep bij die op 8.000 Spreeuwen is geschat. Op dat moment is het eerst Smelleken al langs gekomen. Ook opvallend zijn de groepen Kauwtjes.
Maandag 25 oktober; geheel bewolkt, matige zuidenwind, 8 ⁰C. Na het geweld van gisteren is het vandaag toch ook weer een goede dag. Hulde voor de aanwezige tellers, want met weinig man toch zo veel tellen verdient bewondering. Er het vliegt direct al goed; Houtduif, Spreeuw, Koperwiek, Vink, Keep en Sijs.
Maandag 1 november; eerst licht, later zwaar bewolkt, tot hard aantrekkende zuidzuidwesten wind, 11 ⁰C. Vergeleken bij vorige week vliegt het niet best meer, maar er valt nog genoeg te zien. Na een goed uur tellen komt er een Lepelaar over, de eerste dit jaar en waarschijnlijk ook de laatste. Het is in elk geval pas de eerste keer dat er één in november over komt.
Een overzicht van de aantallen en trends van de afgelopen telseizoenen over de maand oktober
Maandag 8 november; vrijwel geheel bewolkt, zuidwesten wind, 11 ⁰C. In het begin is het rustig in de lucht, maar na 8 uur komen er verschillende groepen Houtduiven langs, tot wel 50 exemplaren. Ook Spreeuwen komen aardig door, maar niet meer in die aantallen van oktober.
Maandag 15 november; geheel bewolkt, oostnoordoosten wind kracht 3, 8 ⁰C. Nogal troosteloos weer en dat is te merken ook, want er vliegt niet zo veel. Opvallend is de grote groep Nijlganzen die overkomt, 25 stuks.
Maandag 22 november; onbewolkt, matige noordnoordoosten wind, 7 ⁰C. Goede ganzentrek vandaag, alhoewel ze niet echt duidelijk dezelfde kant op vliegen. Het zijn vooral Kolganzen, maar er komen ook geregeld groepen Toendrarietganzen over.
Een overzicht van de aantallen en trends van de afgelopen telseizoenen over de maand november