Curaçao januari 2024
Na de vele grauwe dagen besloten Linda en ik om de warmte op te zoeken. Curaçao leek ons wel een leuke bestemming. Natuurlijk gingen we ernaar toe om lekker te relaxen en te genieten van de zon. Maar zelf wilde ik er ook wel de natuur en vogels zien. Enkele vogelsoorten die daar voorkomen kende ik alleen van vroeger uit een van mijn eerste vogelboekjes (vogels van de wereld). Hier stonden exotische soorten in als Kolibrie, Caracara en Fregatvogel. Deze hoopte ik daar natuurlijk wel te kunnen zien.
Curaçao
We hadden een bungalow gehuurd voor 2 weken op een klein bungalowpark (Dream of the Green Flamingo) in het midden van het eiland (20 km vanaf Willemstad). Dit park wordt beheerd door Nederlanders en bestaat uit een 20-tal bungalows met een zwembad erbij. Rondom de bungalows is veel groen, waardoor er veel vogels zitten (maar ook hagedissen en leguanen) We kwamen er ’s avonds in het donker aan en hadden nog geen idee van de omgeving. Maar ’s ochtends werden we hier wel wakker gemaakt door de vele tropische geluiden.
Rondom het huisje was het druk van de Suikerdiefjes en Troepialen. Deze vogels doen zich vooral tegoed aan suiker wat door iedereen gevoerd wordt. Op onze veranda had ik al snel wat suiker gestrooid, evenals wat fruit en wat brood. Het fruit en brood lieten de vogels links liggen en aten er vooral suiker. Vooral de Suikerdiefjes zijn een genot om te zien. Deze kleine gele vogels met een wat kromme snavel leggen hun snavel scheef op de veranda en halen met hun lange tong het suiker binnen. Tussentijds gaan ze gelukkig ook de diverse bloemen af voor nectar. Van alleen suiker leven lijkt me niet gezond. Verder kwamen er ook Oranje Troepialen die vooral veel lawaai maakten. Het gedrag lijkt wel op onze Eksters. Ook de Gele Troepiaal kwam op het voer af, met nog een 3-tal jonge die gevoerd werden door de beide ouders. Wat een fantastische kleuren hebben de vogels hier.
Soorten die rondom het huisje ook te zien waren zijn; Verreauxs Duif, Naaktoogduif, Musduif, Maskergrondvink, Maïsparkiet, Mangrovezanger, Kleine Elenia, Witbuikelenia, Amerikaanse Torenvalk. Maar ook mijn eerste Kolibries (wenssoort) waren hoog in de bomen aan het foerageren; Blauwstaartsmaragdkolibrie en Muskietkolibrie. Deze beide Kolibries zijn zo snel dat ze nauwelijks te volgen zijn. Je hoorde ze wel aankomen met hun zoemend geluid. Maar om deze soorten op de foto zetten was toch lastig, maar ben toch best tevreden hierover.
Naast het genieten op het bungalowpark zijn we ook naar diverse natuurgebieden geweest. Hier een opsomming van de bezochte gebieden, met de waargenomen soorten.
JanKok baai
Dit is een baai met oude zoutpannen nabij Sint-Willebrordus, waar toeristenbussen stopten om de aanwezige Flamingo’s te laten zien. Er is een platform aanwezig waar je het gebied kan overzien. De keren dat wij er waren geweest, hadden we er slechts een 6-tal Caribische Flamingo's. Vanuit de weg kun je een dammetje oplopen waardoor je wat verder het gebied in kan gaan. Hier had ik diverse Steltlopers; Grote-Kleine Geelpootruiter, Grote en Kleine Snip, Amerikaanse Oeverloper, Regenwulp, Steenloper, Amerikaanse Scholekster, Amerikaanse Zilverplevier, Koningsstern en diverse reigers.
Een Visarend kwam hier diverse keren voorbij om een visje mee te pikken. Onderweg naar JanKok baai zagen we de eerst Caracara (wenssoort). Later hebben we deze over het gehele eiland gezien.
Draaibooi
Draaibooi is een leuk klein strand (ver van de grote drukke stranden). Bij dit strand kun je dichtbij parkeren. Op het strand foerageren de Musduifjes en Bruinnekgorzen tussen de strandbedjes in. Maar ook onze Huismus is hier vertegenwoordigd. Caribische Troepialen zitten hier in een groepje en laten zich erg dichtbij zien. Op zee zagen we Bruine Pelikaan en mijn eerste Fregatvogels ver op zee (wenssoort). In zee zelf is het prachtig snorkelen met de vele gekleurde vissen tussen het koraal. Een vissersbootje dat er dagelijks kwam lokte Zeeschildpadden mee. Deze deden zich tegoed aan de resten van de vis die de visser schoonmaakte. Deze Zeeschildpadden zwemmen dan dicht aan het strand.
Playa Jerimi
Ook een mooi gemoedelijk strandje in een baai, waar je de auto dicht aan het water kunt zetten. Op het moment dat we hier aankwamen, kwam er net een vissersbootje terug, vergezeld door een 4-tal Fregatvogels. De Fregatvogels hadden het natuurlijk voorzien op de visresten van de vissers. Daardoor waren ze nu erg mooi op korte afstand te zien en op de foto te zetten. Ook een Koningsstern was er aanwezig.
Golfbaan nabij Sint-Michiel
We mochten hier na een vriendelijke glimlach naar de security inrijden. Het terrein is redelijk groot (lijkt wel een dorp) met de vele vakantiewoningen.. De golfbanen met de vijvers die tussen de woningen liggen mag je helaas overdag niet betreden, hier stond een boete van 200 gulden op. Vanaf de weg heb je wel diverse plekken waarbij je wel op de vijvers uitkijkt. Op een grote vijver zag ik Bigua-aalscholvers, Kwak, Witbuikreiger, Groene Reiger, Zwartbuikfluiteend, Blauwvleugeltaling en een overvliegende Groefsnavelani. Een aantal Chileense Kieviten foerageerden aan de wegkant.
Sint-Michiel
Rijdend door dit dorp zijn we tot aan strand doorgereden en kom je aan het begin van de baai bij een parkeerplaats uit. Een paar Tropische Spotlijsters zongen er. Op zee ook weer Fregatvogels en een Bruine Pelikaan. Soms zitten hier Zwarte Gieren, maar deze hadden we er helaas niet gezien. Wel een snel overvliegende Smelleken. Er werd hier door diverse duikgroepen gedoken, dus het onderwater leven zal hier ook wel mooi zijn.
Zoutpannen van Sint-Michiel
Voorbij Sint-Michiel (Weg-naar-bullenbaai) rij je langs de zoutpannen (ondiepe baai) van Sint-Michiel. Op het moment dat wij er waren zaten er een 100 Caribische Flamingo's en diverse reigerachtigen, o.a. Amerikaanse Kleine Zilverreiger, Grote Zilverreiger, Roodhalsreiger. Een Witstuitbuizerd vloog in de verte. Vanaf de weg heb je goed zicht op het geheel. Een Caracara liet zich nu ook fraai zien op een elektriciteitmast.
Waterzuivering van Willemstad
Een waterzuivering is altijd een mooie plek om vogels te kijken. Bij deze waterzuivering waren diverse bassins van moerasachtig tot open water. Vanaf de openbare weg heb je door de afrastering beperkt zicht op de bassins. De security voor de poort gaf me geen toegang, maar met doorvragen kreeg ik de beheerder te spreken. Met wat aandringen gaf de beheerder me een uur toegang. Nu kon ik mooi tussen de bassins doorlopen. Er zaten best veel vogelsoorten zoals Zwartbuikfluiteend, Blauwvleugeltaling, Amerikaanse Steltkluten, Meerkoet, Waterhoen, Kleine Geelpootruiter, Amerikaanse Oeverloper, Koereiger, Kleine Zilverreiger en Groene Reiger. Een Bandijsvogel liet zich kort zien evenals een opvliegende Watersnip, helaas te kort voor een foto. In het eerste bassin liep op afstand een Soraral (Porseleinhoen). Deze schuchtere Soraral schoot al snel het riet in.
Waterplas bij Centrum Supermarkt
Aan de Weg naar Bullenbaai is er tegenover de supermarkt (Centrum Supermarkt) een waterplas. Vanaf het dijkje heb je hier zicht op een kolonie Koereigers. Maar ook zaten er Grote Zilverreigers, Flamingo's en diverse eendensoorten. Een mooie locatie om naast de booschappen ook even vogels te kunnen kijken.
Muizenberg
Tegen een woonwijk Muizenberg aan zijn wat waterplassen. Deze plassen zijn wel begroeid met vele struiken waar je wel tussendoor kunt kijken. Hier had ik vanaf de weg een aantal Dikbekfuten met jongen. Door een local werd ik echter gewaarschuwd dat ik daar weg moest gaan aangezien de buurt daar niet veilig is voor toeristen. Jammer want het leek me wel een geschikt gebied met zoet water wat weer andere watervogels aantrekt.
Sheta Boka park
Het Sheta Boka park is een van de Nationale parken van Curaçao. Het bestaat uit een kustlijn van 10km. Na 10 gulden per persoon betaald te hebben kregen we een plattengrond. De zee is hier erg ruw waarbij kun je op diverse punten kunt kijken hoe het water omhoog spuit. Deze uitkijkpunten zijn met de auto te bereiken (scheelt toch wel 10km lopen). Veel vogels waren er niet te zien. Een Kleine Torenvalk zat op de cactussen en Bruine Genten en Koningssternen zagen we langsvliegend over zee.
Playa Kalki
Playa Kalki ligt aan het westelijke punt van het eiland. Het is hier prachtig om te snorkelen met veel koraal. Ook hier vlogen de Bruine Genten over zee. We hebben in Westpunt gegeten in het oudste restaurant Jaanchie's (een must volgens een reisgids). Het restaurant is een overdekt terras waar de Suikerdiefjes en Troepialen tot aan je tafel komen. Het eten was er niet echt bijzonder (veel gefrituurd) Een specialiteit is er gefrituurde Leguaan wat smaakt naar kip met vele kleine botjes erin. Wat verderop liet zich een "levende" Leguaan zich prachtig zien.
Naast het bezoeken van een aantal natuurgebieden en strandjes zijn we natuurlijk ook naar Willemstad gegaan. Als toerist moet je immers over de pontjesbrug in Willemstad hebben gelopen. Willemstad is een mooie stad met vele mooie muurschilderingen (van locale vogels). Aangezien er diverse cruiseschepen aanmeren kan het er best druk zijn. Aan vogels heb ik er overvliegende Fregatvogels en Visarend gezien, maar ook een Lachmeeuw. In de stad zelf natuurlijk Suikerdiefjes, Tropische Spotlijster en Maskergrondvink.
Vele toeristen komen alleen in het zuiden van het eiland, bij JanThiel baai en Mambobeach. Hier zijn wij maar kortstondig geweest. Het was er erg toeristisch en redelijk druk tov de andere stranden waar we waren geweest.
In deze vakantie hebben we de volgende 65 vogelsoorten waargenomen;
01.Amerikaans Waterhoen | 16.Blauwstaartsmaragdkolibrie | 31.Grote Grijze Snip | 46.Maskergrondvink | 61.Visarend |
02.Amerikaanse Blauwe Reiger | 17.Blauwvleugeltaling | 32.Grote Zilverreiger | 47.Musduif | 62.Witbuikelenia |
03.Amerikaanse Bontbekplevier | 18.Bruine Gent | 33.Huismus | 48.Muskietkolibrie | 63.Witbuikreiger |
04.Amerikaanse Bosruiter | 19.Bruine Pelikaan | 34.Kleine Blauwe Reiger | 49.Naaktoogduif | 64.Witstaartbuizerd |
05.Amerikaanse Fregatvogel | 20.Caribische Flamingo | 35.Kleine Elenia | 50.Oranje Troepiaal | 65.Zwartbuikfluiteend |
06.Amerikaanse Kleine Zilverreiger | 21.Caribische Troepiaal | 36.Kleine Geelpootruiter | 51.Roodhalsduif | 66. |
07.Amerikaanse Meerkoet | 22.Chileense Kievit | 37.Kleine Grijze Snip | 52.Roodhalsreiger | 67. |
08.Amerikaanse Oeverloper | 23.Dikbekfuut | 38.Kleinste Strandloper | 53.Roodkraaggors | 68. |
09.Amerikaanse Regenwulp | 24.Geelkruinkwak | 39.Koereiger | 54.Salvins Vliegenpikker | 69. |
10.Amerikaanse Steltkluut | 25.Gele Troepiaal | 40.Koningsstern | 55.Smelleken | 70. |
11.Amerikaanse Torenvalk | 26.Geoorde Treurduif | 41.Kuifcaracara | 56.Soraral | 71. |
12.Amerikaanse Watersnip | 27.Grijze Koningstiran | 42.Kwak | 57.Steenloper | 72. |
13.Bandijsvogel | 28.Groefsnavelani | 43.Lachmeeuw | 58.Suikerdiefje | 73. |
14.Bigua-aalscholver | 29.Groene Reiger | 44.Maïsparkiet | 59.Tropische Spotlijster | 74. |
15.Blauwkoparatinga | 30.Grote Geelpootruiter | 45.Mangrovezanger | 60.Verreauxs Duif | 75. |
Als souvenir zat er bij thuiskomst nog een mooie Schorpioen in mijn tas. Hier kwam ik na 5 dagen pas achter. Na deze eens goed bekeken te hebben is deze gelukkig opgehaald.
Peter van de Braak