Vogelwacht Uden goes Bulgarije 2024
Vogels van Bulgarije
De combinatie van berg-, laagland- en kustvogels in Bulgarije is overweldigend. Bedreigde vogels als Kroeskoppelikaan, Witoogeend, Keizerarend en Scharrelaar hebben belangrijke broedpopulaties in Bulgarije. Ook vogels die elders zeldzaam zijn in Europa komen in ruime aantallen voor in Bulgarije, zoals Vale Gierzwaluw, Veldrietzanger, Isabeltapuit, Bonte Tapuit en Balkanvliegenvanger. Bulgarije is een van de beste oostelijke landen voor roofvogels. Arendbuizerd, Balkansperwer, Slangenarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Keizerarend, Vale Gier en Aasgier broeden in Bulgarije. Tijdens de voorjaarstrek kunnen tienduizenden Schreeuwarenden doortrekken. Ook de Monniksgier verschijnt regelmatig in het Oostelijk Rhodope gebergte. Alle tien soorten Europese spechten komen hier voor. Wat te denken van Alpenheggemus, Strandleeuwerik, Witrugspecht (Lilfordi) en Drieteenspecht (Alpinus). Moerasjes langs de Zwarte Zeekust en de Donau herbergen kolonies van Zwarte Ibis, Lepelaar, Vorkstaartplevier en diverse reigersoorten. Deze gebieden zijn ook belangrijk voor trekvogels, zoals Roze Pelikaan en diverse roofvogels die in grote getale voorbij komen in het voorjaar. De hoge bergen hebben de alpenachtige vogelsoorten zoals, Steenpatrijs, Rotskruiper, Alpenkauw, Alpengierzwaluw, Rotszwaluw en Notenkraker. Andere opmerkelijke soorten die we kunnen tegenkomen zijn Rotsklever, Maskerklauwier, Griekse Spotvogel, Balkanbergfluiter, Spaanse Mus en Zwartkopgors.
Planning van dag tot dag
Maandag 6 mei Eindhoven-Sofia→IBIS Sofia airport hotel br Dinsdag 7 mei Sofia-Trigrad→Hotel Ribarskata Hizha br Woensdag 8 mei Trigrad-Ivailovgrad→Hotel complex Arda br Donderdag 9 mei Ivailovgrad-Madzharovo-Topolovgrad→Hotel Rumika br Vrijdag 10 mei Topolovgrad-Sakar gebergte-Burgas→ Hotel Mirana/Hotel Lazuren Briag br Zaterdag 11 mei Burgas→Hotel Mirana/Hotel Lazuren Briag br Zondag 12 mei Burgas-Kavarna→Hotel Venera br Maandag 13 mei Kaap Kaliakra, Durankulak→Hotel Venera br Dinsdag 14 mei Srebarna→Hotel Kotel br Woensdag 15 mei Kavarna-Koprivstica→Hotel Bashtina Kashta br Donderdag 16 mei Koprivstica-Sofia-Eindhoven br
Maandag 6 mei
Tegen vijf uur ’s avonds is iedereen aanwezig op vliegveld Eindhoven. We hebben een late vlucht en er is 1 uur tijdverschil met Bulgarije. We landen dan ook om half twaalf in de nacht op Sofia airport. Daarom hebben we nu een hotel geregeld, die ons met een busje komt ophalen vanaf het vliegveld. Dit had toch nog heel wat voeten in aarde. Er konden telkens 5 personen mee, zodat het busje verschillende malen op en neer moest. Ondertussen genoten we van het prachtige geluid van de Nachtegaal. Uiteindelijk kwamen we allemaal in het hotel en konden we gaan slapen.
Dinsdag 7 mei
Voor het ontbijt zijn we nog rond het hotel gaan vogels kijken. Dit leverde een aantal leuke waarnemingen op zoals Bosrietzanger, Alpengierzwaluw, Torenvalk en heel veel Huiszwaluwen, die zich niet lieten ontmoedigen om toch te broeden onder overstekken, ondanks de nodige pinnetjes die dit zouden moeten voorkomen. Na het ontbijt werden de chauffeurs opgehaald naar de autolease en kwamen terug met drie busjes. De reis naar de Trigrad kloof kon beginnen.
Trigrad kloof
De Trigrad kloof is niet de enigste plek in Bulgarije waar de Rotskruiper te zien is, het is wel de bekendste omdat de kalkstenen muren makkelijk te bereiken zijn zonder de bergen in te trekken. Slechtvalk, Alpengierzwaluw, Rotszwaluw, Roodstuitzwaluw, Waterspreeuw, Grote Gele Kwikstaart, Zwarte Roodstaart en Grijze Gors kunnen hier ook gezien worden. De kloof ligt in het westelijk Rhodopegebergte, wat totaal anders is als het oostelijk deel. Vogels in de verdere omgeving zijn Zwarte Ooievaar, Steenarend, Slangenarend, Hazelhoen, Oehoe, Zwarte Specht, Kuifmees, Beflijster en Notenkraker.
In Pazardzik, een grote plaats, hebben we inkopen gedaan voor de middaglunch. We rijden het Rhodopegebergte in, mooie omgeving en het weer was redelijk. Elf jaar geleden hebben we nog sneeuwballen gegooid! We zien een Grote Gele Kwikstaart, Zwarte Roodstaart, Paap en heel even een Grijskopspecht. Iets verder rijdend, bij een meer zijn we gestopt en ontdekten de holte van een Grijskopspecht, die zich mooi liet zien. Hier hebben we geluncht, maar toch kregen we een kleine regenbui. Op het meer zaten Aalscholvers en een enkele Geelpootmeeuw. Dit is het biotoop voor een Zwarte Ooievaar, die we dan ook een eind verderop zagen.
Veel Grauwe Klauwieren onderweg. Bij Trigrad aangekomen was het weer niet zo geweldig, of het hieraan gelegen heeft weten we niet, maar helaas geen Rotskruiper te zien.
We rijden naar hotel Ribarskata. Bij het hotel hoort ook een forellenkwekerij, dus ’s avonds stond gegrilde forel op het menu.
Bij het lijsten kwamen we deze eerste dag op 67 soorten.
Woensdag 8 mei
Om zeven uur ontbijten, we wilden toch weer terug naar de Trigrad kloof rijden om te kijken of we nu meer geluk hadden. We kwamen aan en zagen ontzettend veel Alpengierzwaluwen, maar opeens verschenen er 2 Rotskruipers die als vlinders voorbijvlogen. We hebben deze 2 mooi kunnen volgen en zien.
Het is vandaag een lange rit naar ons hotel in Dolno Cerkoviste. We zijn via Smoljan naar Kardzali gegaan. In Smoljan een ski-oord hebben we halt gehouden en op de top rond gekeken. Dit leverde leuke waarnemingen op van een koppeltje Notenkrakers, Beflijsters, Grauwe Klauwier, Vuurgoudhaan, Heggenmus en vele Vale Gierzwaluwen.
In Kardzali zijn we naar Momcilgrad gegaan om bij Studen Kladenec te komen.
Studen Kladenec
Dit hooggelegen waterreservoir vult de vallei langs de rivier Arda. Het is het gebied voor de roofvogels. De verticale kliffen en rotsen zijn ideale gebieden voor Slechtvalk, Balkansperwer (goed opletten), Arendbuizerd, Slangenarend, Dwergarend, Steenarend, Keizerarend, Kleine Torenvalk en Schreeuwarend, maar ook Aasgier en Vale Gier. Een indrukwekkende lijst. Niet verrassend maar ook soorten als Rotsklever, Rode en Blauwe Rotslijster, Ortolaan en Grijze Gors kunnen hier gezien worden. Zwarte Ooievaar is algemeen. Volgende soorten vereisen wat zoekwerk Aziatische Steenpatrijs, Vale Gierzwaluw, Rotszwaluw, Isabeltapuit, Blonde Tapuit, Spaanse Mus, Rouwmees en een heleboel soorten zangers, zoals Baardgrasmus, Kleine Zwartkop, Orpheusgrasmus, Sperwergrasmus, Balkanbergfluiter, Roodkopklauwier en Maskerklauwier. Deze laatste is echter niet algemeen. Vooral interessant zijn de rotsachtige hellingen van de Sredna Arda aan de noordzijde van het waterreservoir van Zedvezdelina, ten oosten van Kardzali en de kliffen van Golemija Sipej welke oprijzen aan de noordzijde boven de stuwdam. Een stukje oostelijker van de rivier, rond de omgeving van Potochnitza zijn de gieren vooral actief.
Iets voor Momcilgrad zijn we een weg naar links in gegaan, mooie route. We zagen onderweg onder andere Zomertortel, Kleine Klapekster, Spaanse Mus en Oeverloper.
Bij Nanovica zijn we weer links gegaan om bij het stuwmeer uit te komen. Ook dit was weer een uitstekende route, wat te denken van Scharrelaar, Vale Spotvogel, Bijeneter, Cirlgors en Zwartkopgors. Aan de voet van het stuwmeer zaten Zwarte ooievaars en Kleine Zilverreigers.
We konden helaas niet verder en moesten dezelfde weg terug richting Krumovgrad om naar Dolno Cerkoviste te gaan. Onderweg een geweldige hagelbui trotserend. Vrij laat kwamen we aan in hotel complex Arda. Een prachtig onderkomen. Na het eten werd er gelijst en we zitten op 91 soorten.
Donderdag 9 mei
De omgeving hier is prachtig, een enkeling was al zeer vroeg uit de veren en hadden de Rouwmees al gespot. Voor het ontbijt zijn we als groep gaan wandelen.
Ook nu weer enkele leuke soorten, zoals de Rouwmees (met jongen), Grote Bonte Specht en een Balkan Baardgrasmus. Bij de brug over de Arda zaten veel Aalscholvers. Overal hoorde je de Nachtegaal zingen en zagen we Grauwe Klauwieren.
Na het ontbijt probeerden we bij het stuwmeer te komen om hier te kijken naar een gierenvoederplek. De voederplek hebben we niet echt gevonden, er vlogen wel verschillende Vale Gieren rond en ook een enkele Aasgier. Op de terugweg zat mooi een Steenuil in het gat van een schoorsteen.
We reden van Silen naar Topolovo, een prachtige omgeving, wat te denken van Scharrelaar, Wielewaal, Roodkopklauwieren, Grauwe Klauwieren en heel veel Grauwe Gorzen. Ook liet een Arendbuizerd zich mooi zien, Net voor Madzharovo zijn we gestopt om te kijken naar Vale Gieren, Buizerd, Sperwer, en een geringde Monniksgier en een Baardgrasmus.
Madzharovo
Iets oostelijker van Studen Kladenec ligt Madzharovo, een oud mijnwerkersdorp. Het dorp ligt rond de rivier in de heuvels van het oostelijk Rhodopegebergte. Broedvogels zijn hier o.a. Zwarte Ooievaar, Vale en Aasgier, Slangenarend, Dwergarend, Wespendief, Arendbuizerd, Rode en Blauwe Rotslijster, Sperwergrasmus, Orpheusgrasmus, Kleine Zwartkop, Baardgrasmus, Cirlgors, Grijze Gors, Rotszwaluw, Roodstuitzwaluw, Blonde Tapuit, Rotsklever en Rouwmees. Dwergooruil, Steenuil en Syrische Bonte Specht zijn in het dorp te zien. De hellingen en rotsen van Kovan Kaya langs de rivier van het dorp zijn goed voor Vale Gier, Rode en Blauwe Rotslijster, Blonde Tapuit, Rotsklever, Rotszwaluw, Roodstuitzwaluw, Alpengierzwaluw en Grijze Gors. In de lente is er vogeltrek langs de rivier te zien. Roofvogels die hier doortrekken zijn o.a. Visarend, Zwarte Wouw, Schreeuwarend, Dwergarend, Bruine en Grauwe Kiekendief, Balkansperwer en Roodpootvalk. De Bulgaarse Vogelbescherming (BSPB) heeft hier een gierencentrum in de vallei van het dorp.
Bij het natuurcentrum hebben we gegeten en zijn op zoek gegaan naar de observatiehut, die hier elf jaar geleden aanwezig was. Deze keer hebben we de hut niet gevonden. We zijn de auto’s in gegaan en richting Gazebo gereden. Onderweg een Cirlgors. Hier maakt de Arda bijna een haakse bocht, landschappelijk bijzonder fraai, maar ook rijk aan vogels. Tegen de steile berghelling ontwaarden wij de Bonte Tapuit, Blauwe Rotslijster, Aasgier en Vale Gier.
We moesten haast maken om ons hotel op tijd te bereiken. Op weg naar Topolovgrad zagen we maar liefst 7 Schreeuwarenden in een pas gemaaid weiland zitten, vergezeld door Ooievaars, Zwartkopgors, Arendbuizerd en Torenvalk. Op deze route zouden we ook de Maskerklauwier moeten kunnen zien. Helaas is het geluk niet met ons, wel mooi een paartje Ortolanen kunnen aanschouwen. Wat verderop vloog een Bruine Kikendief en een mannetje Grauwe Kiekendief over de graanvelden.
Via Elhovo kwamen we aan in Malomirovo waar het hotel Rumika gelegen is. Bij het lijsten kwamen we op 154 soorten.
Vrijdag 10 mei
Voor het ontbijt hebben we de omgeving verkend, wat een leuk dorpje is Malomirovo. Scharrelaars, Zwartkopgorzen, Ortolanen en Grasmussen aan de rand van dit dorp. In het dorp diverse Steenuiltjes.
Na het ontbijt werd besloten om nog even terug te rijden naar Topolovgrad. Hier is kans op een Keizerarend. Onderweg op een draad verschillende Scharrelaars, Roodpootvalk en Zomertortels. In het stadje hebben we eerst inkopen gedaan voor de lunch en zijn toen naar de zendmast gereden. Op deze verhoging heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Helaas werd het weer slechter en kregen we toch nog een buitje. Na de opklaring toch nog Isabeltapuit, Kneu en Zwarte Wouw en wat verderop zelfs ook de Keizerarend!
Terug gereden naar Malomirovo om hier een tocht in de omgeving te maken. We zijn via Lalkovo, Malko Sarkovo uitgekomen in Boljarovo. Onderweg veel gezien. Ook hier weer bij een gemaaid grasveld veel Schreeuwarenden en Arendbuizerden. Diverse Grauwe Klauwieren, Roodkopklauwieren, Grauwe Gorzen en Grauwe Vliegenvangers gezien.
In Malko Sarkovo hebben we in een parkje geluncht. Hierna via een wat grotere weg naar de stad Burgos. We konden nog mooi een kijkscherm bezoeken bij het meer van Atanasovsko voordat we naar ons hotel zouden gaan.
Atanasovsko meer
Het Atanasovsko meer (1.700 ha) is een ondiep zoutmeer gelegen ten noordwesten van de stad Burgas. Dit wetland met de daar rond gelegen rietvelden en zoetwater kanalen zijn het hele jaar door een aantrekkingskracht voor vogels. Het meer zelf ligt in de baan van de zogenaamde “Via Pontica” migratieroute. De trekbaan tussen noord en zuid. Elk jaar passeren hier duizenden pelikanen, ooievaars, schreeuwarenden en Wespendieven. Sinds 1984 is dit een Ramsar site en het noordelijk deel van het meer werd uitgeroepen tot natuurreservaat terwijl het zuidelijk deel een bufferzone vormt. Goed voor soorten als Duinpieper, Grote Karekiet, Grote Zilverreiger, Duinpieper en Scharrelaar. Bij de rietvelden aan de noordzijde van het meer zijn soorten als Wouwaap, Kleine Zilverreiger, Purperreiger, Ralreiger, Bruine Kiekendief, Klein Waterhoen, Baardman, Cetti’s Zanger en Snor te zien.
Bij het kijkscherm aangekomen heb je een mooi uitzicht over de zoutpannen. We zien onder andere Kleine Strandloper, Krombekstrandloper, Kemphaan, Visdief, Flamingo, Kluut, Steltkluut, Bergeend, Witwangstern, Witvleugelstern, Rosse Pelikaan, Zwartkopmeeuw en Geelpootmeeuw. Geprobeerd om via de overzijde wat dichter bij de zoutpannen te komen. Dit lukte niet helemaal, maar hebben op een broedplatform toch nog mooi twee Kroeskoppelikanen in beeld.
Onze hotels liggen aan de Zwarte Zee. Een aantal personen verblijven in hotel Mirana en een aantal in hotel Lazuren. We eten wel allemaal in hotel Mirana. Na het eten werd er uiteraard weer gelijst. We zitten al op 154 soorten.
Zaterdag 11 mei
Voor het ontbijt even de Zwarte Zee bezocht. Er was niet veel bijzonders te zien. Na het ontbijt eerst inkopen gedaan en toen gereden naar de noordelijke zijde van het Burgas meer.
Burgas of Vaya meer
Dit grote meer is 9,6 kilometer lang en maximaal 4,5 kilometer breed (2.760 ha). Het ligt aan de rand van Burgas en tegen een triest ogend industriegebied. Maar weinig industriegebieden hebben zo’n vogeleldorado te bieden. Weg van de drukke hoofdweg zijn de oevers aan de oostzijde met riet bezet. In het zuidwesten zijn slikvelden en bosjes. Dwergaalscholver, Wouwaap, Kwak, Ralreiger, Purperreiger, Kleine Zilverreiger, Lepelaar, Zwarte Ibis, Witoogeend, Snor, Kleine Karekiet en Grote Karekiet vinden het brakwater aantrekkelijk. Het aantal steltlopers hangt af van de waterhoogte. Steltkluut en Kluut broeden er. Zwarte Ruiter, Poelruiter, Witgat en Kemphaan zijn talrijk in de lente. Vorkstaartplevier en sterns zijn in de zomer te bewonderen. Het op het eerste gezicht niet aantrekkelijke gebied is in feite de beste plek in Bulgarije voor de beide pelikanen. Grote groepen van Roze Pelikanen verblijven hier tijdens de trek en vaak zitten er ook nog enkele Kroeskoppelikanen tussen.
We reden een weg in, maar deze liep dood. Op het eind gestopt en een beetje rond gewandeld. We zagen de eerste tekenen van doortrek van Wespendieven. In het moerassig deel Rosse Pelikaan en Purperreiger. Op de heenweg kwamen we langs een park (Ecopark Vaya) en nu besloten we om hier heen te gaan. We moesten wel entree betalen. Het park bestond uit allemaal visvijvers, waar uiteraard ook veel vogels te zien waren.
We ontdekten Ralreiger, Wouwaap, Krooneend, Krakeend, Tafeleend, Zomertaling en Fuut. Bij de rondwandeling kwamen we het nest van een Buidelmees tegen en ook de bewoner. Over het water scheerden de Witwangsterns. Een Dwergaernd kwam er mooi overliegen. Van hieruit zijn we naar het bezoekerscentrum gegaan van de Bulgaarse Vogelbescherming. Eerst rijd je het voorbij om daarna op de snelweg een scherpe bocht te maken naar het bezoekerscentrum. Dit centrum is gelegen aan het Mandra meer en de Poda Lagune.
Mandra meer
Dit is het zuidelijkst gelegen meer van de drie grote meren rondom Burgas. Het voormalige brakwatermeer gevoed door verschillende rivieren en de zee, werd in 1963 afgesloten van de zee door een dam. Momenteel is Mandra een zoetwatermeer van 8 kilometer lang en maximum 1,3 kilometer breed (3.884 ha). Door de afsluiting verdwenen naast de ondiepe meertjes en de rietvelden tevens de geschikte broedplaatsen voor duizenden riet- en watervogels.
Poda lagune
Deze uitstekende plek behoorde vroeger tot het oostelijke punt van het Mandrameer en is circa 100 ha. In de lente zijn in het riet kolonies te ontdekken van de volgende soorten: Kwak, Purperreiger, Kleine Zilverreiger, Lepelaar en Zwarte Ibis. Er zijn drijvende nesten waar Grote Stern, Visdief en Dwergstern op broeden. Ook Tureluur en Kluut broeden hier. Dit alles kan vanaf een uitkijktoren gade geslagen worden. Andere soorten die in de lente hier gezien kunnen worden zijn Dwergaalscholver, Klein Waterhoen, Waterral, Geelpootmeeuw, Dunsnavelmeeuw, Zwartkopmeeuw, Witwangstern, Vorkstaartplevier, verschillende steltlopersoorten en Cetti’s Zanger. De niet meer in gebruik zijnde elektrische masten worden meestal bewoond door Aalscholvers. Ondanks dat ze hier niet broeden, zijn vaak Rosse Pelikaan en Kroeskoppelikaan te zien. Poda is op zijn best tijdens de trek voor wadvogels, sterns, meeuwen en roofvogels. Maar liefst 3000 Schreeuwarenden zijn hier tijdens de trek te bewonderen.
Eerst hebben we geluncht en hierna zijn we het platvorm op geklommen en hebben een mooi uitzicht over de rietvelden. Witwangstern, Visdiefjes en volop Dwergaalscholvers waren vanaf hier goed te zien. Er loopt een wandelpad door het gebied, met een uitkijk hut.
Bij de hut hadden we geluk, een Breedbekstrandloper liet zich mooi bewonderen. Ook voor Bulgarije een niet alledaagse vogel. Steeds vlogen de Dwergsterns en Dwergaalscholvers vanuit de zee naar hun broedplekken om de jongen van de nodige vis te voorzien. Het waaide flink en Peter zag dat een Blauwe Reiger tegen de elektradraad aan vloog en naar beneden duikelde. Langs het strand nog Kleine Plevier en diverse Scholeksters.
Van hieruit zijn we naar Lake Alepu gegaan, wat richting Turkse grens ligt. Langs de zee zagen we een dode Bruinvis en een Pontische Meeuw, maar ook de algemenere Geelpootmeeuw en Kleine Mantelmeeuw. Boven het water vlogen drie valken, ver weg, maar uiteindelijk konden we toch zeggen dat het Boomvalken waren. Ze waren wel veel donkerder dan wij normaal gewend zijn. Langs het strand nog mooi de Strandplevier en Bontbekplevier kunnen zien.
We moesten weer richting hotel, maar omdat we hier toch voorbij reden nog even gekeken bij de kijkhut van het Atanasovsko meer. Weer zeer veel Kleine Strandlopers en Krombekstrandlopers te zien. Verder nog Kemphaan, Bonte Strandloper, Bosruiter, Flamingo, Kluut en Steltkluut. Het eten smaakte prima en bij het lijsten kwamen we op 181 soorten.
Zondag 12 mei
We horen ’s nachts de Dwergooruil, dus bij het krieken van de dag geprobeerd of we deze uil ook konden zien. Helaas niet. Na het ontbijt weer eerst inkopen gedaan voor de middag. Vandaag gaan we noordelijker richting Kaap Kaliakra. Onderweg de zoutpannen van Pomorie aangedaan. In het dorpje liggen deze zoutpannen, waar van zeer dichtbij Dwergstern, Kluut, Steltkluut en Grote Stern kunnen worden waargenomen. De vogelfotografen maakten overuren! Bij het zoutpannenmuseum waren nog mooi op kleur enkele Krombekstrandlopers te zien.
Van hieruit zijn we naar de Dyulino pas gereden, in de buurt van Panicovo.
Dyulino pas
Dit in het binnenland gelegen pas is goed voor trekvogels. Het ligt ongeveer een half uur van de kust. Vooral in de morgen doortrek van Balkansperwer, Steppekiekendief, Grauwe Kiekendief, Roodpootvalk, Boomvalk, Buizerd, Wespendief, Schreeuwarend, Dwergarend en Slangenarend. Op andere tijden zijn Roze Pelikaan, Ooievaar, Lepelaar en Bijeneter te zien. De weilanden en struiken rondom de pas zijn goed voor Hop, Kalanderleeuwerik, Kuifleeuwerik, Duinpieper, Balkankwikstaart (Feldegg), Kleine Klapekster, Roodkopklauwier, Grauwe Klauwier, Sperwergrasmus, Ortolaan en Cirlgors. Het voorspelt veel moois, echter de realiteit viel tegen. Het waaide behoorlijk en buiten wat doortrekkende zwaluwen was de lucht leeg. Iets verderop hebben we geluncht en zijn naar Kamcija gegaan.
Kamcija
Dit broekbos herbergt oude eiken, olmen en essen en gelegen aan de rivier Kamcija. Het is de plek voor de Balkanvliegenvanger maar soms ook van de muggen. Het gemengde loof- en dennenbos is bezaaid met wegen, hotels, campings en restaurants. Toch kunnen hier alle 7 Spechtensoorten gezien worden en de gewone bosvogels. Zwarte Ooievaar, Dwergooruil, en Rouwmees zitten hier ook. Het lange zandige strand ten noorden van de riviermonding is in de lente de moeite waard voor zwaluwen, piepers, kwikstaarten en tapuiten die hier doortrekken.
Ook dit viel tegen, een grote drukke kermis met weinig vogels. We probeerden in de buurt bij de dierentuin de Balkanvliegenvanger te zien. Ook nu regende het af en toe, buiten Wielewaal en Goudvink was er in het bos niet veel meer te horen en te zien. Omgeving viel tegen, zodat we besloten om snel naar Kaap Kaliakra te rijden. Voor het avond werd, kunnen we hier nog mooi vogelen.
Kaap Kaliakra
De variatie aan vogels op deze twee kilometer lange landtong is opmerkelijk. Dit komt door de grote diversiteit aan landschappen. Vanuit Balgarevo rijden we naar de kaap en zien we de eerste struiken voordat het steppeachtige landschap opdoemt. Iets verder bij de ruïnes en de parkeerplaats bevinden zich kliffen die goed zijn voor Bonte Tapuit en Alpengierzwaluw. Aalscholvers zitten op de rotsen zo’n 60 meter naar beneden. Een pad rechts van de gebouwen leidt tot een café en naar de uiterste punt van de kaap. Palen en netten voor de kust zijn bezet door meeuwen en sternen. Vale Pijlstormvogels zijn vaak boven zee te zien. Kaliakra is een flessenhals waar vaak vogels tijdens de trek even uitrusten. Kleine Vliegenvanger en diverse zangers kunnen in grote getale aanwezig zijn.
Bij de ingang van de Kaap hadden we meteen een Bonte Tapuit. Busjes geparkeerd en een rondje gemaakt. Een Boomvalk was aan het jagen op de vele zwaluwen die hier rondvlogen. Ook een Blonde Tapuit en Grauwe Vliegenvangers lieten zich mooi zien. Op zee twee Parelduikers en Kuifaalscholvers.
De weg naar het hotel was weer een zoektocht, verschillende wegen waren afgesloten, maar uiteindelijk bereikten we hotel Venera. De verdeling van de kamers duurde een tijd, maar uiteindelijk konden we toch gaan eten. Uiteraard gelijst, de teller staat op 186 soorten.
Maandag 13 mei
Hotel Venera ligt aan de Zwarte Zee met veel bomen en struiken. Voor het ontbijt al leuk gevogeld, soorten als Bosrietzanger, Nachtegaal en Wielewaal in redelijke aantallen aanwezig. Vandaag rijden we langs de kust richting Roemeense grens om uit te komen bij Darankulak.
Darankulak
Dit natuurlijke kustwetland is gescheiden van de zee door een rij duinen en kan verdeeld worden in drie hoofdgroepen, het zogenaamde Arendenmoeras in het noorden, het grote brakwatermeer in het midden en rietmoeras in het zuidoosten. Dwergaalscholver is het hele jaar hier te zien. Broedvogels zijn Roerdomp, Wouwaap, Purperreiger, Witoogeend, Vorkstaartplevier, Bruine Kiekendief, Snor, Zwartkoprietzanger, Bosrietzanger, Kleine Karekiet, en Grote Karekiet. Maar de grootste reden om hier naar toe te gaan is de Veldrietzanger, die hier gemakkelijk te zien moet zijn. De beide pelikaansoorten worden ook vaak gezien. Dwergstern, Kleine Plevier, en Strandplevier nestelen in de duinen.
Het doel was dus om de Veldrietzanger hier te zien. Er is een kijkhut die uitzicht geeft over een plas. Hier zitten veel vogels, zoals Krombekstrandloper, Witoogeend, Zomertaling, Witwangstern en Witvleugelstern. Geen Veldrietzanger (dachten we). Langs de kust Drieteenstrandlopers en een overvliegende groep Zwarte Ibissen.
Van hieruit zijn we naar Sabla gegaan. Onderweg werden nog foto’s bekeken die bij Darankulak gemaakt waren. En wat blijkt, Jos heeft op zijn apparaat toch een foto van een Veldrietzanger, helaas te laat opgemerkt.