De Hop in de Maashorst

Dit voorjaar verblijft er al enige tijd een Hop (Upopa epops) in de Maashorst. De Hop is een zeldzame vogel, die in Nederland niet elk jaar tot broeden komt. Het is een opvallende vogel (zie foto) met een kuif die opgezet kan worden. De roep van de Hop is ook opvallend, de soort is er naar genoemd. De eerste waarneming werd op 17 april gedaan. Daarna bleef het een poosje stil, maar op 27 april werd er weer een waarneming gedaan, met foto zelfs, ’s morgens op de Brobbelbies. Op telpost zuid wordt de Hop die ochtend meerdere keren gezien en gehoord. Enkele dagen later is er de lokale Big Day en de Hop laat zich die ochtend al voor de start van de Big Day horen. Ook tijdens de Big Day hebben alle groepen de Hop waargenomen. Sindsdien is het praktisch elke dag raak, de Hop wordt over de hele Maashorst gehoord. Soms wordt de vogel in de buurt van Nistelrode gezien, om enkele uren later weer in de buurt van het dorp Zeeland op te duiken. Regelmatig worden er waarnemingen in het Wisentgebied gedaan, vaak vanaf telpost Zuid.

Na zes weken blijkt dat deze Hop het naar zijn zin heeft in de Maashorst, er is genoeg voedsel. Hoppen eten meestal grotere insecten en blijkbaar zijn die er genoeg. De begrazing met Wisenten, runderen en paarden die overal hun mest achterlaten wat insecten als mestkevers aantrekt zou daar heel goed een belangrijke rol in kunnen spelen. Tot nu toe is er elke keer maar één Hop gezien, dus of er ook gebroed wordt is niet duidelijk. Het geluid wat gehoord wordt (Hophophop), wordt alleen door het mannetje gemaakt (volgens het HBW), er is geen aanwijzing dat er ook een vrouwtje is waargenomen. Uiterlijk zijn man en vrouw Hop gelijk.

Hop in de Maashorst ©Simone Schraven
Hop in de Maashorst ©Simone Schraven
Hop in de Maashorst ©Simone Schraven
Hop in de Maashorst ©Simone Schraven
Hop in de Maashorst ©Peter van de Braak
Hop in de Maashorst ©Peter van de Braak

Geschiedenis

De Hop wordt niet vaak in de omgeving van Uden gezien, maar de laatste paar jaar elk jaar (zie ook soortbeschrijving op deze site). Van voor 2000 zijn er geen vastgelegde waarnemingen, daarna enkele totdat er in augustus 2013 in de omgeving van Boekel een Hop enkele dagen in een tuin gezien wordt. Sindsdien wordt de Hop vaker gezien en in 2022 is er dus een Hop die al weken in de Maashorst verblijft.