Hop, Upupa epops, 27-29 cm
Herkenning
Opvallende vogel met zwart gerande kuif, roze-bruin lichaam, zwart met wit gebandeerde staart en vleugels en lange gebogen snavel. Vleugels zij buitengewoon breed en rond. Heeft een trage, golvende, vlinderachtige vlucht. Zeldzaam hier.
Biotoop
Cultuurlandschappen, open weidegebieden met bomen, heggen en struiken, boomgaarden en wijngaarden.
Geluid
De Hop heeft een verdragende roep; hoep, hoep, hoep.
Voedsel
Zoekt zijn voedsel vooral op open terrein. De gebogen snavel verraad al iets over de voedselgewoontes van de Hop. De schedel en snavel zijn in bouw aangepast om de snavelhelften te kunnen openen onder zware tegendruk van de bodem. Op deze manier wordt het hoofdvoedsel, insectenlarven en wormen, opgegraven. Eet ook grotere prooien, zoals veenmollen, hagedissen en schorpioenen.
Broeden
Nestelt in boomholten, rotsspleten, vervallen gebouwtjes of steenhopen waarin geen bekleding wordt gebruikt. Er wordt geen enkele poging gedaan om het nest schoon te houden. De uitwerpselen hopen zich op en vormen op den duur een ondraaglijke stank. Er worden vijf tot acht eieren gelegd, die al gauw smerig worden. Alleen het vrouwtje broedt, zij wordt in deze periode door het mannetje gevoerd. De eieren komen na 16 tot 19 dagen uit.
Aantallen in Nederland
Voormalige broedvogel die de laatste jaren weer meer gezien wordt. Naar schatting 0-3 broedpaar.
Aantallen in onze omgeving
Geen broedvogel hier, maar wordt wel zo nu en dan gezien. De vogel van 2013 bij Boekel, die van 2020 op de Maashorst en die van 2021 in Herpen is door veel mensen gezien. Ook in 2021 op de Maashorst waargenomen, twee keer zelfs.