Aankondiging vijfde duizend soorten weekend

Op vrijdag 31 mei beginnen we aan het vijfde 1000-soorten / biodiversiteitsweekend van de Maashorst en we hebben er zin in! Met dit weekend willen de gezamenlijke natuurorganisaties van de regio de biodiversiteit in een positief daglicht zetten en gaan we proberen, met zoveel mogelijk natuurliefhebbers, zoveel mogelijk soorten waar te nemen. Ook dit weekend wordt weer georganiseerd vanuit de Stichting Natuurorganisaties de Maashorst.

De laatste twee keer, in 2019 en 2022, zijn we telkens boven de duizend soorten uitgekomen en, onder andere, daardoor staat de teller in het totaal al op meer dan 4.000 verschillende soorten dieren en planten, die door meer dan 3.000 verschillende waarnemers gemeld zijn in 325.000 waarnemingen en 80.000 foto's! Hiermee is de Maashorst één van Nederlands best onderzochte natuurgebieden en daar zijn we trots op!

De waarnemingen worden ingevoerd via de waarneming.nl app op je smartphone. Mede door de mogelijkheid tot automatische soortherkenning van deze app wordt het wel heel makkelijk gemaakt om nieuwe soortgroepen te ontdekken. Je loopt in het veld en terwijl je geniet van alles om je heen kun je waarnemingen invoeren en weet je een soort niet, of het nou een plant of een raar kevertje, een paddenstoel of een korstmos is, dan maak je een foto en laat waarneming.nl de rest doen! Wel even nagaan natuurlijk of het logischerwijs kan kloppen. Door meer informatie over soorten na te zoeken leer je vanzelf meer over andere soortgroepen!

Hoofdkwartier ©Martien van Dooren
Hoofdkwartier ©Martien van Dooren
Nachtvlinderen! ©Martien van Dooren
Nachtvlinderen! ©Martien van Dooren

Net als de vorige edities van dit weekend mogen we weer een hoofdkwartier/ coördinatiecentrum bij het Natuurcentrum de Maashorst oprichten! Hier zal op de beamer de actuele stand van het aantal waarnemingen worden bijgehouden, kunnen de tellers op adem komen met een gratis hapje en drankje en hun mooiste verhalen vertellen. De waarnemingen met een foto worden op het grote scherm getoond. Ook zal hier tijdens het 1000-soorten weekend uitleg gegeven worden over de werking van de app (wel alvast even op je telefoon zetten en je aanmelden). Geïnteresseerden, die niet meetellen, kunnen daar informatie krijgen over dier- en plantensoorten, biodiversiteit en over de natuurverenigingen die aan dit evenement deelnemen.

Op vrijdag- en zaterdag avond zullen op het terrein van het Natuurcentrum ook nachtvlinders “gevangen” worden. Die worden gelokt met licht, geur en misschien zelfs feromonen, waarna iedereen ze kan fotograferen. In 2022 werd hier het zeldzame Wit Weeskind (Catephia alchymista) waargenomen, we hopen dit jaar weer op zulke knallers! Iedereen is, ook ’s avonds, welkom om te genieten van de mooiste nachtvlinders!

Kom tijdens het weekend een kijkje nemen op het Natuurcentrum aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode en wie weet zie je wel de Onvoorspelbare Bijvlieg, Zompzegge, het Sergeant-Majoortje, of de Muurschotelkorst.

Resultaten 2019 ©Waarneming.nl
Resultaten 2019 ©Waarneming.nl

Waarneming.nl

Waarneming.nl werd in 2005 opgericht en is sindsdien de leidende waarnemingplatform in Nederland. Tot en met eind april 2024 zijn er 123 miljoen waarnemingen ingevoerd waarvan er meer dan 84 miljoen zijn gevalideerd, nagegaan of de waarneming klopt. Bij die waarnemingen zijn bijna 45 miljoen foto’s gevoegd. Elk jaar komen er nog steeds meer waarnemingen binnen, in 2023 bijna 15 miljoen, dat is bijna 40.000 per dag! Grappig is om te zien dat het aantal waarnemingen door de Corona-crisis enorm toegenomen is; een stijging van 30%.

Het merendeel van de waarnemingen (60%) bestaat nog steeds uit vogels, één van de makkelijkste soortgroepen, maar ook omdat er veel vogelaars zijn die lijstjes bijhouden van wat ze gezien hebben en waarneming.nl is daarvoor uitermate geschikt. De vogels worden gevolgd door planten (12%), nachtvlinders en micro’s (6%), dagvlinders (4%) en paddenstoelen (3%)

Waarneming.nl is onderdeel van het internationale Observation.org. Dat is een in de EU gevestigd platform voor burgerwetenschap en monitoring van biodiversiteit. Het werd in 2004 in Nederland opgericht. Sinds het bescheiden begin als website is het snel uitgegroeid tot een wereldwijde datahub voor biodiversiteit, met een indrukwekkende 230 miljoen waarnemingen. De kwaliteit van de gegevens wordt gewaarborgd door meer dan 1.000 soortenexperts die met slimme technologie werken om de gegevens continu te valideren. Het platform wordt gehost in Nederland en voldoet aan de Europese privacyregelgeving.

Observation.org heeft de technologie zien veranderen van het website- en databasetijdperk naar de huidige wereld van apps, kunstmatige intelligentie en beeldherkenning. We hebben burgerwetenschappers en professionals geholpen met toegang tot nieuwe en duurzame technologie. Door gebruik te maken van één enkel platform dat alles kan, hebben we organisaties veranderd van één stuk software voor elk project naar het werken met één langetermijnoplossing voor alle projecten, waardoor de kosten zijn verlaagd en de gegevensintegriteit is verbeterd. Observation.org deelt ook gegevens in de Global Biodiversity Information Facility (GBIF), waar we de op twee na grootste open biodiversiteitsdataset ter wereld publiceren.

Van instapapps tot volwaardige monitoringprojecten voor onderzoeksinstituten en overheden, Observation.org wordt actief gebruikt door duizenden gebruikers. Er worden 32 miljoen waarnemingen per jaar verzameld, gevalideerd en gedeeld.

32 miljoen waarnemingen per jaar, dat zijn er bijna 88.000 per dag. Met deze cijfers kunnen we veranderingen in biodiversiteit volgen. Gegevens van Observation.org worden actief gebruikt voor vroegtijdige waarschuwing voor invasieve uitheemse soorten, het monitoren van ziektevectoren en het volgen van de verspreiding van soorten en klimaatverandering. Ook wordt nauw samengewerkt met regionale partners.

Indruk van biodiversiteit ©Leo Ballering
Indruk van biodiversiteit ©Leo Ballering

Leo Ballering