Zomertortel, Streptopelia turtur, 25 - 27 cm

Zomertortel | Streptopelia turtur
Zomertortel

Herkenning

Klein, mooi duifje, de enige die trekt, want hij overwintert in Afrika (ten zuiden van de Sahara). Kleiner dan de Turkse Tortel, slank lijf, zwarte ronde staart met witte eindband, zwart en roodbruin geruite bovendelen en een grijze kop met rode iris en rode oogrand, grijze borst met zwarte strepen in de nek. Wordt meestal in paartjes gezien. Maakt een spinnend koerend geluid wat echt bij de zomer past.

Biotoop

Bosachtige streken, open loofbossen met veel ondergroei, parken en landbouwgebieden. Houdt van een warm en droog klimaat.

Voedsel

Zaden van akkeronkruiden (vooral Duivekervel) en granen.

Broeden

Het baltsgedrag bestaat o.a. uit het buigingen maken voor het vrouwtje. Het nest ligt vaak laag bij de grond, soms in een braamstruik. Het is een slordig bouwsel (platform) van dunne takjes, worteltjes, gras en soms haren of draden. De twee eieren worden door mannetje en vrouwtje in twee weken uitgebroed. De kuikens worden grootgebracht met 'duivenmelk' (lijkt op zoogdiermelk) die in de krop van beide ouders wordt gevormd.

Aantallen in Nederland

Rode lijstsoort; 1200 - 1400 broedparen in Nederland in 2017, aantallen gaan hard achteruit.

Aantallen in onze omgeving

Inmiddels voormalige broedvogels, die in 2010 nog met 7 paar op de Maashorst voorkwam en elders ook nog wel een enkele. Tegenwoordig niet eens elk jaar meer overtrekkend op de telpost.