Parelduiker, Gavia arctica, 60 - 70 cm

Parelduiker | Gavia arctica
Parelduiker

Herkenning

Het gestroomlijnde lichaam met lange hals en dolkachtige zwarte snavel maken de Parelduiker een prachtige vogel. In broedkleed is de kop is lichtgrijs, de keel zwart en het lichaam en de hals zwart-wit gestreept. In de winter is de hals wit met opvallende witte vlek bij achterflank, verder donkere bovendelen.

Biotoop

Zowel langs de kust als bij visrijke zoetwatermeren of baaien. Heeft voorkeur voor grote wateren.

Voedsel

Forel, kabeljauw, spiering en andere kleine vissen die hij opduikt van behoorlijke diepte. Daarom worden de nesten soms door vissers vernietigd. Eet ook schaaldieren.

Broeden

Broedt vooral in Schotland en Scandinaviƫ. Parelduikers zijn in de broedtijd erg luidruchtig. Het nest ligt altijd vlak bij de waterkant of op eilandjes en bestaat uit een hoop mos of waterplanten. Na het leggen van het eerste ei wordt meteen met broeden begonnen. Het broeden duurt 24 tot 29 dagen en de kuikens zijn na acht weken vliegvlug. De kuikens zijn donzig en egaal grijs en worden soms op de rug van de ouders meegedragen.

Aantallen in Nederland

Schaarse doortrekker en wintergast langs de kust.

Aantallen in onze omgeving

Broedt niet in onze omgeving. EĆ©nmaal waargenomen in februari 1990 op de waterplas Hemelrijk. Op de Kraaijenbergse plassen worden ze wel eens vaker gezien.