Kwartel, Coturnix coturnix, 16 - 18 cm
Herkenning
Lijkt wat op het Fazantenkuiken of een kleine Patrijs, met geel en zwart gestreepte, zandkleurige bovendelen. De kop en hals zijn overlangs geel en zwart gestreept, met een lange roomwitte wenkbrauwstreep. De hen is valer van kleur zonder de kenmerkende kop- hals en keeltekening. Je krijgt een Kwartel erg moeilijk in de kijker, want hij vliegt zelden overdag. Bij verstoring vliegt hij niet op, maar glipt hij weg in de voethoge begroeiing. Horen kun je hem veel beter, vooral bij zonsopgang en zonsondergang ('kwik-me-dit').
Biotoop
Klavervelden, graanakkers en open landbouwgebied op zandgrond. Broedt vooral op zandgrond, waarschijnlijk omdat de Kwartel van zandbaden houdt. Mijdt natte graslanden. Overwinterd in Afrika en is daarmee de enige in Nederland voorkomende hoenderachtige langeafstandstrekker. Houdt van de warmte.
Voedsel
Allerlei soorten zaden, de kuikens krijgen eerst insecten en hun larven gevoerd.
Broeden
Het nest is niet meer dan een schoon gekrabd stukje grond tussen de begroeiing. Het ligt in gras- of graanvelden en is moeilijk te vinden. Er worden zeven tot twaalf eieren gelegd, die alleen door het vrouwtje uitgebroed worden. Na drie weken komen de goed gecamoufleerde kuikens uit. Soms volgt een tweede broedsel. Ze zijn hier van mei tot oktober.
Aantallen in Nederland
De aantallen fluctueren sterk, heeft het karakter van een invasievogel. Schattingen komen uit op 2000 tot 4000 broedparen, maar het verschilt dus sterk per jaar.
Aantallen in onze omgeving
De Kwartel komt met ongeveer 5 broedparen in onze omgeving voor. Die zitten tegenwoordig vooral op de Maashorst en de Princepeel, maar tot enkele jaren geleden ook bij het vliegbasis van Volkel en langs de Leijgraaf ter hoogte van de Goorse Bossen.