Holenduif, Columba oenas, 28-32 cm
Herkenning
Duif van postduif formaat, onopvallend, egaal grijs met donker omrande vleugels en zwarte eindband aan de staart. In de zon ligt er een mooie roze glans over de borst en hebben ze een groenige nekvlek. Geen wit in de vleugels (zoals Houtduif). Ze worden vaak in paartjes gezien.
Biotoop
Talrijke broedvogel van bos en duinen. Tegenwoordig ook veel op het moderne agrarische platteland. Was honderd jaar geleden nog zeldzaam.
Geluid
Roept een zacht 'hoep, hoep'.
Voedsel
Wilde plantenzaden en landbouwgranen, heeft een fijnere snavel dan de Houtduif en eet daarom ook kleinere zaden.
Broeden
De naam zegt het al; er wordt in holen gebroed. Dit kunnen konijnenholen zijn, maar ook oude spechtennesten of nestkasten. Soms moet er strijd geleverd worden met bijvoorbeeld kauwtjes. Er kunnen wel drie broedsels per jaar grootgebracht worden, duiven leggen twee witte eieren (in een hol is geen camouflage nodig). Soms worden wat takjes als bekleding van het nest gebruikt, maar de eieren worden ook wel op de kale nestbodem gelegd. De kuikens worden na 16 - 18 dagen geboren. Na het uitvliegen komen de jongen nog wel terug naar het nest om te overnachten. Ze worden gevoed met duivenmelk, een substantie die lijkt op zoogdiermelk uit de krop van de ouders. Hierdoor zijn de duiven niet afhankelijk van insecten voor de kuikens en kan de broedtijd veel langer uitgesmeerd worden.
Aantallen in Nederland
45.000-55.000 broedparen.
Aantallen in onze omgeving
In de Maashorst is deze met minstens 100 broedparen aanwezig. Ook elders in het werkgebied overal aangetroffen, in elk geÏnventariseerd gebied. Het platteland is ook heel geschikt en daar zijn ze ook vol op aan te treffen.