Rietzanger in Uden-Zuid

Rietzangers zijn vrij algemene vogels in rietgebieden. Aangezien we deze gebieden niet veel in onze regio hebben, is het voor ons een schaarse vogel. Met name in de trektijd kunnen we een enkeling verwachten. Zo ben ik al enkele dagen op zoek naar deze Rietzanger. Ik ben al op diverse gebieden op zoek gegaan, zoals Schil en de Punt in Veghel, de Kleuter en langs de Leijgraaf. Deze soort wilde ik toch uiteindelijk eens op mijn regiolijst zien te krijgen. Maar helaas na diverse zoektochten waarbij ik natuurlijk wel andere leuke vogelsoorten heb gezien, zoals Grote Zilverreiger, Blauwborst en de Rietgors.

Vandaag (14 april) liep ik met mijn hond ons dagelijkse rondje in Uden-Zuid. Bij het brugje aan het water aangekomen hoorde ik in de verte een vogel zingen, wat in eerst instantie op een Kleine Karekiet leek. Maar dat was te vroeg in het jaar. En al dichterbij komend hoorde ik direct dat dit een Rietzanger was die aan het zingen was. En dat 100 meter van mijn huis.

Rietzanger © Alain Hofmans

Al vrij snel had ik dit op onze App groep gezet.

Rietzanger © Alain Hofmans
Rietzanger © Alain Hofmans
Drukte van lokale vogelaars ©Peter van de Braak
Drukte van lokale vogelaars ©Peter van de Braak

Diverse vogelaars hebben deze voor ons schaarse vogel mooi kunnen horen en af en toe kunnen zien. Waarschijnlijk zal deze komende nacht weer vertrekken naar een groter rietgebied dan in Uden-Zuid.

Peter van de Braak