2023: Record aantal Raven uitgevlogen in de regio

Dit jaar is er een recordaantal jonge raven uitgevlogen in de regio. Maar liefst achttien jonge raven vlogen uit van vier nesten, twee andere nesten bleven zonder bewijs van eieren of jongen.

Maashorst

Het bekende broedpaar van de Maashorst had weer een andere locatie voor hun nest gekozen en is op 16 februari begonnen met hun eileg terwijl de minimum temperatuur op die dag 3.1 graden was. Dit keer waren ze niet de vroegste van Nederland want in Hilversum en Epe zijn er paren op 14 februari begonnen en op 15 februari begon de eileg van een nest in Lage Vuursche. In totaal zijn er vijf jongen waargenomen tijdens het spiegelen/filmen op 9 april, maar bij het ringen op 21 april bleek één jong al takkeling te zijn zodat deze niet gevangen en dus niet geringd kon worden. De overige vier jongen zijn wel geringd met een oranje kleurring aan de rechterpoot en een standaard metalen vogeltrekstation-ring aan de linker. Alle jongen zijn uitgevlogen, maar op 21 mei is er in de Maashorst een dode, ongeringde Raaf gevonden, terwijl op 22 mei twee ouders met vier geringde jongen gezien zijn. Misschien was de dood gevonden raaf wel de oudste takkeling? Dit is het twaalfde jaar dat dit paar in de Maashorst broedt.

Langenboom

Na twee eerder niet-succesvolle pogingen in de afgelopen jaren was er dit jaar wel heugelijk nieuws te melden over het Ravenpaar in Langenboom. Net als in voorgaande jaren werd er veel activiteit waargenomen en is het paar op 20 februari met de eileg begonnen. Bij het spiegelen op 9 april zijn er, voor het eerst bij dit paar, ook daadwerkelijk jongen gezien; vier goed-doorvoede jongen werden toen op het nest aangetroffen. Deze zijn op 25 mei geringd met oranje kleurringen en zijn ook allemaal zonder problemen uitgevlogen.

Erp

Nadat vorig jaar in Erp een eerste succesvolle broedpoging werd waargenomen, met twee jongen, was het paar dit jaar niet succesvol. Vanaf februari werd wel veel activiteit bij het nest gezien en zelfs broed-indicerend gedrag, maar vanaf midden april leken de ouders, die nog wel aanwezig waren, geen belangstelling meer te tonen voor het nest. Onder het nest werden ook geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van jongen gevonden. We weten dus niet wat er precies gebeurd is.

Elders

Van twee andere nesten in de regio, die wij wel volgen maar niet zelf actief monitoren, zijn respectievelijk vijf en vier jongen uitgevlogen met als eerste eidatums 22 februari en 24 februari. Ook deze jongen zijn geringd met oranje kleurringen.

L36 Maashorst op nest ©Marcel Boerenkamp
L36 Maashorst op nest ©Marcel Boerenkamp
Raven Langenboom op het nest ©Marcel Boerenkamp
Raven Langenboom op het nest ©Marcel Boerenkamp

Oproep om kleurringen door te geven

Wij laten de jonge Raven ringen door de gecertificeerde ringers en klimmers van de Ravenwerkgroep Nederland (www.ravenwerkgroep.nl) om beter inzicht te krijgen in de overleving en verspreiding van de jongen. De oranje kleurringen zijn goed met de telescoop af te lezen. Wij roepen dan ook iedereen, die Raven ziet, op om deze te controleren op oranje kleurringen en deze door te geven met zoveel mogelijk details aan leden van de Ravenwerkgroep van de Vogelwacht Uden, de coördinator van de Ravenwerkgroep Nederland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of via Waarneming.nl. Alvast hartelijk bedankt!

Uitzicht vanaf het nest op de ringers ©Marcel Boerenkamp
Uitzicht vanaf het nest op de ringers ©Marcel Boerenkamp

Leo Ballering, Coördinator Ravenwerkgroep Vogelwacht Uden e.o.