Raaf K55 bruut uit de lucht geknald!

In De Kempen is op 13 April 2023 een “gewonde Raaf” gevonden door een boer op zijn akker. De Raaf kon niet meer vliegen en zakte door de poten. De boer heeft contact opgenomen met de lokale natuurvereniging die verder geholpen heeft de Raaf op te laten vangen en te behandelen. Eerder in de week waren er al geruchten dat er een “niet-lekkere” Raaf in die omgeving was gezien, maar deze kon toen niet worden gevangen. De Raaf was nu duidelijk in mindere conditie, maar at en dronk wel. De Raaf was voorzien van een ring van het Vogeltrekstation en van een oranje kleurring met de zwarte inscriptie K55.

Op 14 April heeft men moeten besluiten om de Raaf in te laten slapen. Nader onderzoek liet zien dat de vogel vier hagelkogeltjes in zijn lichaam had: één in de poot en drie bij vitale delen! Deze zeldzame en beschermde vogel is dus gewoon door jagers bruut uit de lucht geknald!

Raven zijn dus beschermd en mogen niet bejaagd worden. Zwarte Kraaien mogen wel jaarrond bejaagd worden, mits er sprake is van schade. Oppervlakkig lijken Raven op Zwarte Kraaien, maar zijn een stuk groter, twee keer zo zwaar en hebben in de vlucht een kenmerkende andere staartvorm. Als een jager bewust Raven afschiet moet zijn jachtakte ingenomen worden; als hij het verschil tussen Raven en Zwarte Kraaien niet weet dan moet hij al helemaal niet mogen jagen!

De vijf jonge Raven van 2022 bij het nest ©Marcel Boerenkamp
De vijf jonge Raven van 2022 bij het nest ©Marcel Boerenkamp
K55, in topconditie, die even laat horen wat hij vindt ©Marcel Boerenkamp
K55, in topconditie, die even laat horen wat hij vindt ©Marcel Boerenkamp

Raaf K55 is vorig jaar op 17 Maart in de Maashorst uit het ei gekomen in een nest van vijf jongen. De Raven in de Maashorst worden sinds 2011 grondig gemonitord door de Ravenwerkgroep, mede omdat dit ouderpaar destijds voor het allereerste Brabantse ravenbroedsel zorgde in 92 jaar tijd. Het paar is nu nog altijd bij elkaar en hebben in twaalf jaar tijd 51 jongen het levenslicht doen zien. De jonge Raven van vorig jaar zijn op 22 april 2022 geringd en K55 had toen, met 1122 gram, al bijna het volwassen gewicht. Alle jongen zijn uitgevlogen en hebben rond begin september de Maashorst verlaten. K55 is dus net geen 400 dagen oud geworden, schandalig kort voor zo’n langlevende soort!

De lokale BOA van De Kempen is geïnformeerd om daar extra toezicht te houden. De schuldigen zullen wel nooit gevonden worden..

Leo Ballering, Coördinator Ravenwerkgroep Vogelwacht Uden e.o.