Lezing over de Grauwe Kiekendief – ambassadeur van het biodiverse akkerland door Raymond Klaassen. Aanvang om 20.00 in de Groenhoeve.
De Grauwe Kiekendief leek eind jaren ’90 van de vorige eeuw uit te sterven als broedvogel in Nederland. Grootschalige braaklegging, om de graanoverschotten in de EU te beteugelen, bleken echter een reddingsboei. De grote aantallen veldmuizen in de braakliggende akkers verleidde de kiekendieven om zich als broedvogel in Oost-Groningen te vestigen. Door de nesten, die meestal in graanpercelen liggen, samen met de akkerbouwers te beschermen, is het gelukt de Grauwe Kiekendief als broedvogel te behouden. De aanpak bleek dermate effectief dat de populatie na de periode met braaklegging alleen maar is gegroeid. Met als recente hoogtepunt een record van maar liefst 156 uitgevlogen jongen in 2023.
Wat is nu precies de achtergrond achter dit kiekendievensucces? Is hiermee de populatie gered of zijn er nog steeds bedreigingen? Wat zegt een florerende kiekendievenpopulatie over de biodiversiteit in de akkerbouw en de staat van het landbouwsysteem in het algemeen? Raymond Klaassen van ‘Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels’ neemt u mee in het verhaal over de Grauwe Kiekendief in Oost Groningen.