Excursie Weerribben Wieden

Kalender
Agenda Vogelwacht Uden
Datum
28.04.2024 07:30 - 16:30
Locatie
Bezoekerscentrum De Wieden
Auteur
Noud van den Berg

Beschrijving

Let op! Voor deze excursie is opgeven verplicht. De excursie is inmiddels volgeboekt.

Op 28 april gaat Vogelwacht Uden aan boord van een fluisterboot van Natuurmonumenten op een heuse rietsafari in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit schitterende natuurgebied in de Kop van Overijssel kenmerkt zich door uitgestrekte moerasbossen, riet- en hooilanden en een doolhof van plassen, kreken, sloten en trekgaten. De vaartocht duurt van 10.00 tot 12.00. ’s Middags zullen we te voet het gebied gaan verkennen.

Het nationaal park is een schoolvoorbeeld van Nederlands cultuurlandschap. Het gebied is ontstaan door turfwinning en ademt de historie van turfstekers, vaarboeren en rietsnijders. Met ruim 10.000 hectare vorm het park het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Eind april is het voorjaar in volle gang en de meeste rietvogels zijn teruggekeerd uit hun Afrikaanse overwinteringsgebieden om luid zingend een territorium en partner te bemachtigen. We kunnen dan ook een fanfare aan vogelzang verwachten, van soorten als Rietzanger, Snor, Blauwborst, Sprinkhaanzanger en Kleine Karekiet. Weerribben-Wieden is daarnaast een paradijs voor reigers, zoals de Purperreiger, Roerdomp en Koereiger. Het belooft een enerverende dag te worden!

Vanaf de Groenhoeve vertrekken we om 07.30 uur naar bezoekerscentrum De Wieden (Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster) om aan boord te gaan van de fluisterboot.

Locatie informatie

Bezoekerscentrum De Wieden