Week 3 (25 juli - 31 juli)

25-07-2022

Zwaar bewolkt, tot vrij krachtig aantrekkende zuidwesten wind, 25 ⁰C. Al in het eerste half uur goede trek van Gierzwaluwen, dat beloofd wat voor vandaag. We zien ook twee keer twee Blauwe Reigers overtrekken en aardig wat Kokmeeuwen. Tussen 10 en 11 uur tellen we net geen 700 Gierzwaluwen en nog 5 andere vogels. Even na 11 uur komen er 12 Bergeenden over, een vreemd gezicht. Geen dagrecord (dat is 14 op 1 augustus 2008) maar wel de vroegste ooit. Ze vlogen vrij westelijk, dus misschien waren ze op weg naar een ruiplek. Uiteindelijk hebben we vandaag 1120 Gierzwaluwen geteld, wat minder dan op de 20ste juli.
Vandaag: 6 soorten, 1178 exemplaren

Blauwe Reigers ©Martien van Dooren
Blauwe Reigers ©Martien van Dooren
Torenvalk ©Toy Janssen

26-07-2022

Half tot zwaar bewolkt, vrij matige westelijke wind, 19 ⁰C. Aardige trek van Kokmeeuwen in de eerste twee uren en in het laatste uur, totaal vandaag 90 Kokmeeuwen. Een lokale juveniele Slechtvalk laat zich bij de telpost zien. Er komt een Zwarte Roodstaart langsgetrokken. Van 9 tot 10 is er nog aardige trek van Gierzwaluwen, maar daarna is dat veel minder. Het is al weer de twee keer dat er een Ooievaar langs trekt dit seizoen. Eén van de twee Holenduiven die overtrekken, lijkt gewond te zijn.
Vandaag: 10 soorten, 276 exemplaren

Slechtvalk ©Toy Janssen
Slechtvalk ©Toy Janssen
Buizerd ©Martien van Dooren
Buizerd ©Martien van Dooren

27-07-2022

Half bewolkt, matige noordelijke wind, 19 ⁰C. Lekker weer voor op de telpost, maar er is weinig trek. Ondanks het gunstige weer vliegen de vogels niet. Er komen enkele Gele Kwikstaarten en Boompiepers over en voor tienen maar twee kleine groepjes Gierzwaluwen. Even na 10 uur komt de eerste Witgat van dit jaar over, het lijkt wel of de vogel eigenlijk naar beneden wil want ze vliegt een aantal rondjes boven ons hoofd. Maar de meeste vennen staan of heel laag of droog. Ondanks de aangename temperatuur en de vele wolken zit er erg veel trilling in de lucht. Een paar Kleine Mantelmeeuwen zijn nauwelijks te zien. In het laatste uurtje wordt het eerste Puttertje van dit jaar gezien.
Vandaag: 8 soorten, 56 exemplaren

Slechtvalk ©Martien van Dooren
Slechtvalk ©Martien van Dooren
Witgat ©Martien van Dooren
Witgat ©Martien van Dooren

28-07-2022

Zwaar bewolkt, vrij veel wind uit noordoost, 20 ⁰C. Mooie gierzwaluwtrek in de vroege ochtend en er trekken ook wat Gele Kwikstaarten over. Na tien uur is het al weer minder met de trek, maar er komt wel een Blauwe Reiger over (naar Noord, misschien tellen we die nog een keer). Er komen meerdere Boompiepers langs en van de lokale vogels zien we vijf Raven en twee Wespendieven.
Vandaag: 6 soorten, 133 exemplaren

Gierzwaluw ©Martien van Dooren
Gierzwaluw ©Martien van Dooren
Boerenzwaluw ©Martien van Dooren
Boerenzwaluw ©Martien van Dooren

29-07-2022

Zwaar tot half bewolkt, matige noordoosten wind, 20 ⁰C. Het is rustig in de lucht, er is weinig trek. Elk uur komen er enkele Gierzwaluwen over en ver een Holenduif, een Gele Kwikstaart en wat Boerenzwaluwen. Gelukkig zijn er ook nog lokale vogels, zoals een jonge Slechtvalk, twee Wespendieven, één Raaf (waar is de rest?) en opvallend: twee Boomleeuweriken.
Vandaag: 5 soorten, 47 exemplaren

Geelgors ©Martien van Dooren
Geelgors ©Martien van Dooren
Buizerds ©Martien van Dooren
Buizerds ©Martien van Dooren

30-07-2022

Afnemend bewolkt, 21 ⁰C en een briesje uit noordwest. Het vliegt beter dan gister, in het eerste uur al evenveel vogels op trek als gisteren gedurende de hele telling. De eerste trekvogel is een Gierzwaluw. Verder de gebruikelijke soorten; Aalscholvers, Kleine Mantelmeeuwen, een Blauwe Reiger en dergelijk. Halverwege het tweede uur wordt er een groep Ooievaars ontdekt. Het is de eerste grote groep van dit jaar en wat is het toch lastig om ze te tellen. Gelukkig zijn er foto’s zodat we ze thuis na kunnen tellen, want ze vliegen flink door elkaar. Via de app kunnen ook andere waarnemers deze groep oppikken en die komen uit op 57 vogels, wat overeenkomt met het aantal op de foto. Daarna lijkt het al weer op voor vandaag, er vliegen nog maar enkele trekvogels over.
Vandaag: 10 soorten, 169 exemplaren

Gele Kwikstaart (juveniel) ©Martien van Dooren
Gele Kwikstaart (juveniel) ©Martien van Dooren
Veldleeuwerik (juveniel) ©Martien van Dooren
Veldleeuwerik (juveniel) ©Martien van Dooren
Deel van de Ooievaars ©Alain Hofmans
Deel van de Ooievaars ©Alain Hofmans

31-07-2022

Is er niet geteld

Soorten tot nu toe op de telpost in 2022:

Vogels
 01. Aalscholver
 02. Kokmeeuw
 03. Kleine Mantelmeeuw
 04. Gierzwaluw
 05. Oeverzwaluw
 06. Gele Kwikstaart
 07. Ooievaar
 08. Blauwe Reiger
 09. Witte Kwikstaart
 10. Boompieper
 11. Rode Wouw
 12. Boerenzwaluw
 13. Regenwulp
 14. Holenduif
 15. Valkparkiet
 16. Zwarte Roodstaart
 17. Huiszwaluw
 18. Bergeend
 19. Witgat
 20. Putter
 21.
 22.
 23.
 24.
 25.

Vlinders
 01. Distelvlinder
 02. Citroenvlinder
 03. Dagpauwoog
 04. Koninginnepage

    = Nieuwe soort voor telpost

    = Nieuw deze week

Nieuwe soorten

  1. Valkparkiet

Nieuwe Dagrecords

  1. Bergeend 12, 25 juli 2022