Week 1 (15 juli - 16 juli)

Ook dit jaar is er al geteld voor 1 augustus, vooral om de trek van de Gierzwaluw niet te missen. Dat gebeurt nog zonder keet, dus het is een beetje behelpen en de elementen trotseren. Op 15 juli is er begonnen met tellen.

Wim Gremmen ©Martien van Dooren
Wim Gremmen ©Martien van Dooren

15-07-2017

Zaterdag, westelijk windje, half tot zwaar bewolkt en 21 ˚C. Er is in twee periodes geteld en we hadden er zin in, om 8 uur was de post al bemand. Dat duurde tot circa 2 uur en er kwamen inderdaad vooral Gierzwaluwen langs, ook nog enkele die noordwaarts vlogen. Maar er trekken ook al Boerenzwaluwen en een enkele Huiszwaluw over en met deze zwaluwen komt ook al een trekkende Boomvalk mee. Er is nog wat trek van meeuwen en een blauwe reiger en er komen ook diverse soorten vlinders langs. ‘s Middags is er ook geteld en ook die periode komen er voornamelijk Gierzwaluwen langs met aan het eind van de telling diverse groepen meeuwen, Kokmeeuw en Kleine Mantelmeeuw. Leuke vogels ter plaatse zijn de Wespendieven, een Kleine Plevier, en twee juveniele Gekraagde Roodstaarten.
Vandaag 12 soorten, 390 exemplaren

Zwarte ooievaar ©Toy Janssen
Zwarte ooievaar ©Toy Janssen

16-07-2017

Zondag 16 juli; weinig wind uit zuidwest, bijna de hele dag geheel bewolkt, 16 ˚C. Er is maar liefst 8 uur aan een stuk geteld. ‘s Ochtends komen en voornamelijk gierzwaluwen langsgetrokken, maar ook enkele Gele Kwikstaarten, een Kokmeeuw en een vroege Torenvalk, die strak over de telpost heen kwam gevlogen. Rond half 2 komen er twee juveniele Zwarte Ooievaars over de post, die even later zelfs landen in het vennetje tegenover de telpost. Daar blijven ze overigens niet al te lang, een uurtje later zijn ze al weg. De eerste Oeverzwaluw kan ook al in de boeken. Later op de dag is het wat warmer en komen er wel enkele vlinders op trek langs.
Vandaag 12 soorten, 317 exemplaren

Soorten tot nu toe op de telpost in 2017:

Statistieken
 01. Zwarte Ooievaar
 02. Blauwe Reiger
 03. Kokmeeuw
 04. Kleine Mantelmeeuw
 05. Gierzwaluw
 06. Boomvalk
 07. Oeverzwaluw
 08. Boerenzwaluw
 09. Huiszwaluw
 10. Gele Kwikstaart

Vlinders
 01. Kleine Vos
 02. Dagpauwoog
 03. Klein Koolwitje
 04. Atalanta
 05. Distelvlinder

    = Nieuwe soort voor telpost

    = Nieuw deze week