Gigantisch dagrecord Ooievaars

Maandag 31 augustus begonnen rond 11.00 uur de Ooievaars over telpost Brobbelbies noord te trekken. De eerste groep bestond uit 48 exemplaren. Toch nog Ooievaars dit jaar, de eersten van dit telseizoen en dat is vrij laat. Dat het er op het eind van de dag uiteindelijk 763 zouden zijn wisten de tellers toen natuurlijk nog niet. Het record stond sinds 2011 op (slechts)137 stuks.

Ooievaars ©Martien van Dooren
Ooievaars ©Martien van Dooren

Tussen 11.00 uur en 18.00 uur kwamen er met tussenpozen steeds groepen van circa 35 overgetrokken met als hoogtepunt om 14.00 uur een groep van 220 stuks. 763 Ooievaars is niet alleen een fors dagrecord voor onze telpost, maar ook landelijk gezien is het een verbetering van het oude record ( was 257). Het leek wel of alle Ooievaars van Nederland op deze dag hadden zitten wachten om naar het zuiden te vertrekken.

Ooievaars ©Martien van Dooren
Ooievaars ©Martien van Dooren

Ooievaars tellen valt niet mee als ze thermiek aan het zoeken zijn, dan dwarrelt alles continu door elkaar. Maar het is een machtig gezicht om te zien als die vogels zich in zo’n bel verzamelen en ze dan te zien wegtrekken. Op dit soort fantastische dagen zitten trektellers natuurlijk te wachten. Maar ook de twee Zwarte Ooievaars die op deze dag met de Ooievaars mee vlogen mogen niet onopgemerkt blijven. Want die trekken er elk jaar gemiddeld slechts vijf over de telpost. Deze dag zaten er op de telpost Brobbelbies Noord verdeeld over de dag totaal 10 personen te tellen.