Buizerd record op de telpost

En weer is het de telpost Brobbelbies noord gelukt om een Nederlands record te verbreken. Na dat van de Ooievaars op 31 augustus is het nu op woensdag 14 oktober het Nederlandse dagrecord van de Buizerds. Het oude record stond op 1.078 stuks en werd verpulverd en gebracht op 1.273 Buizerds.

Buizerds ©Martien van Dooren
Buizerds ©Martien van Dooren

De tellers waren ’s morgens vroeg al aanwezig want de vooruitzichten waren goed. De trektelpost Falsterbo in Zweden is daarbij een goede graadmeter en daar waren de afgelopen dagen heel veel Buizerds overgetrokken. Tevens was de windrichting hier goed, Noordoost 3 en gisteren was er ook al een redelijk Buizerdtrek op onze telpost. De eerste Buizerds kwamen al vrij vroeg in de ochtend over en om 11.00 uur waren er al 30 geteld. Daarna ging het vrij snel en tussen 13.00 uur en 15.00 uur was er een ware invasie van bellen Buizerds met totaal 875 stuks. Het leek wel Batumi aan de Brobbelbies. Batumi, de Georgische telpost bekend om haar gigantische roofvogeltrek. Bij elke nieuwe bel steeg het enthousiasme bij de tellers weer naar een grotere hoogte. En toen om 14.45 het oude record er aan was gingen de handen van de tellers juichend de lucht in.

Buizerds ©Martien van Dooren
Buizerds ©Martien van Dooren

Daags daarna waren de weerscondities gelijk aan de dag er voor en dus werd er weer enthousiast geteld, maar nu met de max. 4 personen i.v.m. de coronacrisis. Het zag er in de loop van de dag redelijk uit, maar niet als gisteren. Rond 4 uur stonden er 575 Buizerds op de teller. Twee personen gingen door om een poging te doen ons oude record van 2011 (703) nog een keer te verbeteren. De berichten uit het Noorden over de Buizerds waren nog steeds goed. Maar met een schuin oog werd er ook gekeken naar telpost Oelemars (Losser) waar deze dag ook grote aantallen Buizerds over trokken Maar tussen 16.00 en 17.00 uur geschiedde het wonder, in een uur tijd 1.042 Buizerds over onze telpost. Uiteindelijk een gigantisch dag aantal van 1.776 Buizerds. Weer een geweldig Nederlands record dachten we, totdat het eindresultaat van Oelemars doorkwam, 1793 Buizerds. Balen, maar niet lang. We hadden weer een fantastische dag gehad op onze telpost en de hartelijke felicitaties gingen uit naar telpost Oelemars. Wij hebben dus maar 1 dag van ons Nederlands record kunnen genieten.

Vreugde op de telpost ©Martien van Dooren
Vreugde op de telpost ©Martien van Dooren