Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

zomertortel g

zomertortel k    

Zomertortel, Streptopelia turtur, 25 - 27 cm

Herkenning

Klein, mooi duifje, de enige die trekt, want hij overwintert in Afrika (ten zuiden van de Sahara). Kleiner dan de Turkse Tortel, slank lijf, zwarte ronde staart met witte eindband, zwart en roodbruin geruite bovendelen en een grijze kop met rode iris en rode oogrand, grijze borst met zwarte strepen in de nek. Wordt meestal in paartjes gezien. Maakt een spinnend koerend geluid wat echt bij de zomer past.

Biotoop

 Bosachtige streken, open loofbossen met veel ondergroei, parken en landbouwgebieden.Houdt van een warm en droog klimaat.

Voedsel

Zaden van akkeronkruiden (vooral Duivekervel) en granen.

Broeden

Het baltsgedrag bestaat o.a. uit het buigingen maken voor het vrouwtje. Het nest ligt vaak laag bij de grond, soms in een braamstruik. Het is een slordig bouwsel (platvorm)van dunne takjes, worteltjes, gras en soms haren of draden. De twee eieren worden door de duif en de doffer in twee weken uitgebroed. De kuikens worden grootgebracht met 'duivenmelk' (lijkt op zoogdiermelk) die in de krop van beide ouders wordt gevormd.

Aantallen in Nederland

Rode lijstsoort. 10.000 - 12.000 broedparen in Nederland, aantallen gaan achteruit.

Aantallen in onze omgeving

In kleine aantallen komt de zomertortel bij ons in de omgeving voor. Vooral in de buurt van waterplassen, zoals de Hofmansplassen in de Maashorst en waterplas Hemelrijk is deze vogel als broedvogel waargenomen.