Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij


Webcam Kerkuil:

20121030camera1a 
Begin 2005 ontstond het idee om de broedende kerkuil, die al enige tijd bij één van onze leden in een nestkast woont, via een webcam live op de site van de Vogelwacht Uden te kunnen vertonen. In de nestkast waren al sinds enige jaren 2 camera's geplaatst waarvan de beelden op de TV in huis te zien waren. Aangezien er nu ook breedband in huis aanwezig was, zouden beelden via een webcam ook mogelijk moeten zijn. De webmasters Peter en Toy namen het op zich uit te zoeken of het haalbaar was. Na wat geëxperimenteer hadden we een indruk gekregen wat er gedaan zou moeten worden.

De nestkast:

De nestkast bevind zich op de zolder van het huis. De kast is hier geplaatst in 1996 en inmiddels bewoond geweest door meerdere koppels kerkuilen. Op 9 december 2000 zijn in de kast 2 infrarood video camera's geplaatst, hiermee kan op de TV in huis gevolgd worden wat er zich in de kast afspeelt. De kerkuilen die nu de kast bewonen zitten hier sinds december 2002.

De hoofdrolspelers:

Zoals gezegd bewonen deze kerkuilen de kast al sinds december 2002. Het mannetje is licht gekleurd en is geringd. Het vrouwtje is donker gekleurd.


2002

Het eerste jaar dat ze de kast bewoonden legden ze het eerste ei op 30 april. In dit jaar werden 5 eieren gelegd, het laatste ei werd gelegd op 11 mei. Op 30 mei komt het eerste jong uit het ei gekropen. Op 6 juni komt het 5e jong uit het ei, tevens wordt op deze datum een 6e ei gezien. Op 18 juni is er 1 jong verdwenen, dit is vermoedelijk opgegeten door de andere jongen. Op 19 juni is er wederom een jong opgegeten, de familie van de Tillaart is hiervan getuige geweest. Het ziet er verder goed uit met de 3 overgebleven jongen. Deze worden dan ook op 13 juli geringd. Na 19 juli verlaten de jongen in de avond de kast om er 's morgens weer terug te komen. Vanaf 18 augustus worden de uilen niet meer in de kast waargenomen.

2003

Hetzelfde paartje was weer aanwezig in de nestkast en op 26 januari wordt de eerste paring waargenomen. Op 14 mei wordt het vrouwtje broedend aangetroffen, ze blijkt 2 eieren te hebben. Op 18 mei kwomt daar een 3e ei bij en op 30 mei een 4e ei. 14 juni wordt het 1e jong geboren en op 17 juni wordt een 2e jong waargenomen. Op 21 juni worden 3 jongen waargenomen. Waarschijnlijk is ook nu een jong opgegeten door de anderen. Vanaf 11 juli worden er nog maar 2 jongen gezien. Op 4 augustus zijn beide overgebleven jongen geringd. Na 12 augustus zijn beide jongen uitgevlogen.

2004

Op 17 maart wordt de eerste paring waargenomen. Op 28 maart wordt het eerste ei gelegd. Na controle blijken er op 3 april 5 eieren te zijn gelegd. Op 2 mei worden 3 jongen gezien en 2 eieren. Op 14 mei worden 4 jongen waargenomen. Een jong verschilt van grootte erg veel van de rest. Op 29 mei wordt 1 jong terug gezet in de kast, hij werd op de weg voor het huis aangetroffen. Op 6 juni worden nog maar 3 jongen gezien. Het kleinste jong is waarschijnlijk opgegeten door de anderen. Na 19 juli zijn de jongen uitgevlogen.

2005

Op 23 maart was het eerste ei gelegd, hiervan volgen er nog 6 (In totaal 7 eieren). Op 23 april werd het eerste jong geboren. Op 17 juli zijn alle jonge uilen uitgevlogen. Uiteindelijk zijn er 2 jongen overgebleven. Een magere score in verhouding tot de 7 eieren die gelegd waren. Zie ook het logboek 2005

2006

Op 10 april was het eerste ei gelegd, om de dag werd er een ei gelegd (in totaal 6 eieren). Op 11 mei werd het eerste jong geboren, er volgen er nog 4. In totaal zijn er 5 jongen uigekomen. Deze 5 zijn met de jeugdgroep geringd. Alle 5 de jongen zijn uitgevlogen.

2007

Erg laat in het seizoen werd er een ei gelegd (27 juni). Vermoedelijk heeft de Kerkuil een eerder broedsel gehad (in de kerk?) Van de in totaal 7 gelegde eieren komen er op 3 augustus 2 jongen uit. Een derde jong komt ook nog uit. Helaas worden ze niet goed gevoerd waarbij ze allen doodgaan. Dit jaar dus geen jongen! De ouders zitten nog steeds in de kast.

2008

In het voor-en najaar waren de Kerkuilen wel aanwezig! Helaas waren de kauwen wat agresiever. Ze hebben 3 jongen grootgebracht!

2009

Ook weer waren de Kerkuilen in voor-en najaar in de kast aanwezig. Ook dit jaar is het niet tot broeden gekomen. De aanwezige Holenduiven hebben er 2x gebroed!

2010

Dit jaar 5 eieren gelegd, welek alle uitgekomen zijn. Doot het natte voorjaar zijn er 2 jongen doodgegaan. 3 Jonge uilen zijn succesvol uitgevlogen!

2011

Helaas dit jaar geen succesvol broedgeval. Beide uilen waren wel regelmatig aanwezig. Wel heeft de Holenduif weer succesvol gebroed.

2012

Helaas ook dit jaar geen succesvol broedgeval voor onze Kerkuil. Beide uilen waren wel regelmatig aanwezig. Ook dit jaar heeft de Holenduif weer succesvol gebroed.

2013

In het vorig voorjaar zag het er nog succesvol uit, maar ook dit jaar geen broedgeval van de Kerkuil. De Holenduiven hebben maar liefst 3 broedsels grootgebracht!

 

Voor meer informatie over kerkuilen zie werkgroep uilen

Er zijn een aantal webcams actief binnen de Vogelwacht Uden e.o. Van deze webcams is er nu slechts 1 welke het hele jaar actief is.

Deze webcam is de kerkuil webcam. De techniek voor deze webcam is hier te vinden Cameratechniek.

Er is ook een zelfbouw webcam beschrijving voor een webcam in je eigen nestkast. Deze is alleen voor leden. Je moet inloggen op de website en dan naar het menu "Webcam" en vervolgens zie je het menu item "zelfbouw webcam"

© Vogelwacht Uden e.o.