Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

zwartespecht g

zwartespecht k

Zwarte specht, Dryocopus martius, 40-46 cm.

Herkenning

De grootste Europese specht, net zo groot als een roek, egaal zwart, mannetje met geheel vuurrode kruin, vrouwtje alleen rode achterkruin, wit oog. Roffel is donker en minder snel dan van de Grote bonte specht. In de vlucht valt de lange rechte, naar voren gestoken nek op, heeft vlucht als Gaai, wat onhandig, niet golvend als andere spechten.

Geluid

Roept regelmatig in de vlucht (kru kru), ook lachgeluiden als Groene specht en langgerekte roep wat hem de naam regenfluiter heeft bezorgd. 

Biotoop

Gemengde oude bossen en naaldbossen, vooral hoge bomen. Maakt zijn nest graag in een beuk, spar of grove den.

Voedsel

In hout levende insecten en hun larven, houtmieren en kevers. Zijn minder afhankelijk van mieren dan de Groene specht en daardoor minder kwetsbaar. De mieren worden vooral op jongere naaldbomen gezocht. Op zoek naar zijn voedsel hakt hij dikwijls enorme gaten in aangetaste stammen. Tastzinorgaantjes liggen bij vogels vaak aan het einde van de snavel, bij spechten zitten ze aan het einde van een lange tong, waarmee ze insecten uit richels en spleten halen. Een al te gevoelige snavelpunt zou geen zegen zijn voor deze hameraars.

Broeden

In het voorjaar wordt het territorium afgezet door het geroffel. Dit doet hij door met zijn snavel zeer snel tegen een holle boom te roffelen.Mannetje en vrouwtje hakken samen hun eigen nest uit in een gezonde beuk, spar of grove den. Het gat is ovaal en vrij groot. Ze doen er enkele weken over.
In het nest worden enkele houtspaanders gelegd, waar de eieren op gelegd worden. Beide ouders broeden twee tot vijf witte eieren uit in twee weken. De jongen blijven vier weken in het nest en worden na het uitvliegen nog 1 tot 2 maanden bijgevoerd. De Zwarte specht wordt nog wel eens verjaagd door Kauwtjes, op zoek naar nestgelegenheid. Dit ondanks het feit dat de Zwarte specht groter is dan de Kauw. Er moet dan weer opnieuw begonnen worden met een nest uithakken. Nu het bos steeds vaker een natuurfunctie krijgt in plaats van een houtoogstfunctie, krijgen de bomen de kans om ouder te worden, iets wat gunstig is voor alle spechtensoorten.

Aantallen in Nederland

1100 - 1600 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

In de Maashorst is deze vogel aanwezig  met ongeveer 6 tot 10 broedparen.