Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

zanglijster g 

zanglijster k

Zanglijster, Turdus philomelos, 20 - 22 cm.

Herkenning

Het eerste wat opvalt aan de zanglijster is de verdragende zang. Al vroeg in het voorjaar, soms al in januari begint hij te zingen en zijn territorium te claimen. Liefst op het hoogste puntje van een boom, zodat de zang heel ver te horen is. Hij heeft een zeer gevarieerde zang en kan ook erg goed imiteren. Verschillende vogels heeft hij in zijn repertoire. De klanken die hij uitstoot herhaalt hij drie of vier keer en er zitten veel
ie-klanken in, dat is een goed kenmerk. De zanglijster heeft een goede schutkleur, zeker als je hem op de rug ziet. Als je de voorkant ziet heeft hij een lichte zwartgestippelde borst. Hij heeft een karakteristieke manier van voortbewegen, stukjes rennen, dan weer stilstaan en luisteren en dan weer stukjes hippen. Turdus Philomelos betekent: de mooi zingende lijster. Overwinterd in Frankrijk en Engeland.

Geluid

Zanglijsters zoeken vooral hoge punten vanwaaruit ze zingen. (top van een boom, bovenop een gebouw). De zang is vooral kenmerkend door de luide tonen, die vaak 3 tot 4 keer herhaald worden.
zang                                                                     roep
   

Biotoop

Weelderige bossen, parken en tuinen.

Voedsel

Wormen, duizendpoten, keverlarven, rupsen en in de nazomer bessen, zaden en fruit. Als de voedselvoorraad van de zanglijster op begint te raken, schakelt hij over op slakken. Daar gebruikt hij een steen of boomstronk voor. Hij slaat met kracht op de steen zodat de slak wel uit zijn huisje moet komen. Hij gebruikt hier meestal dezelfde steen voor, daar liggen dus veel overblijfselen van de slakkenhuisjes. Dit noemt men een slakkensmidse.

Broeden

Zanglijsters maken hun nest laag bij de grond op beschutte plaatsen in het struikgewas. Dat maakt de nesten wel kwetsbaar voor katten. Ze leven vooral in villatuinen en stadsparken. Het territorium is dan wel tien keer zo klein als wanneer het territorium in het buitengebied ligt.
Het vrouwtje bouwt het nest. De binnenkant is mooi afgemaakt met slik en houtvezels tot een gladde, diepe nestkom. Daarin worden de hemelsblauwe eieren gelegd.
De Fransen houden ook van zanglijsters, maar dan in een paardeharenstrik voor in de lijsterpaté.

Aantallen in Nederland

120.000 tot 160.000 broedparen in Nederland.

Aantallen in onze omgeving

In de Maashorst broeden er ongeveer 90 paren zanglijsters.