Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

 zeearend g

zeearend k

Zeearend, Haliaeetus albicilla, 76 – 92 cm

Herkenning

Indrukwekkende kolossale bruine roofvogel, met een zeer krachtige gele snavel, lichte kop en een korte wigvormige, witte staart. Wordt ook wel ‘vliegende deur’genoemd. De vleugels zijn zeer lang, breed en stomp, met lange vingers. De poten zijn onbevederd. Het kan wel tot vijf jaar duren, voor hij zijn volwassen kleed heeft bereikt. Jonge Zeearenden hebben een zwart-bruine kop, snavel en staart, maar een kenmerk is de wigvorm van de staart.

Biotoop

Rotsachtige kustgebieden, grote afgelegen meren en binnenwateren,

Voedsel

Het menu is variabel; er wordt voornamelijk vis gegeten, zowel dode als levende vis die hij met een spectaculaire actie uit het water slaat. Maar ook, watervogels, kleine landzoogdieren en zelfs jonge robben. Ook eet de Zeearend geregeld aas of afval. Soms steelt hij voedsel van andere (grote) vogels.
 

Broeden

De grote horst van dikke takken en twijgen wordt hoog in een stevige boom gebouwd en doet vele jaren achtereen dienst. Nestelt soms ook op rotsrichels en zelden op de grond. De broedplek is vaak onbereikbaar. Het vrouwtje broedt de twee tot drie witte eieren uit en doet hier zes weken over. De kuikens verlaten pas na drie maanden het nest.

Aantallen in Nederland

Zeer schaarse wintergast en broedvogel.

Aantallen in onze omgeving