Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

visarend g

visarend k

Visarend, Pandion haliaetus, 52 - 60 cm.


Herkenning

Middelgrote roofvogel met lichte onderzijde en korte staart. In silhouet vaak met geknikte vleugels. De bovenzijde is grijsbruin gekleurd, met witte kop en zwarte doorlopende oogstreep. Is bij ons zomergast en overwinterd in Afrika.

Biotoop

Heldere meren en zeekusten.

Voedsel

De visarend is een (de naam zegt het al) echte viseter. Op visjacht kan de vogel wel twintig tot dertig meter boven het water cirkelen. Als een prooi ontdekt is "bidt" hij even. Daarna maakt hij een stootduik met de klauwen naar beneden. Ze kunnen wel vissen van twee kilogram vangen. In glijvlucht zijn de vleugels sterk geknikt, wat een kenmerk is voor de visarend. De gevangen vis wordt in de lengte met de kop vooruit vervoerd.

Broeden

De soort broedt niet in ons land, wel in Duitsland. De populatie is aan het groeien, dus is het een kwestie van tijd voor de visarend in ons land broedt. In de Oostvaardersplassen was een paartje aan het baltsen, maar er is geen broedplaats ontdekt. Broedt over het algemeen op hoge plaatsen (hoge bomen, hoogspanningsmasten) in de buurt van beboste merengebieden en rivierdalen met helder visrijk water.

Aantallen in Nederland

Nog niet, maar we zijn hoopvol.

Aantallen in onze omgeving

Vooral in het najaar wordt deze overtrekkend waargenomen.