Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

wildeeend g

wildeeend k

Wilde eend, Anas platirthynchos, 50-60 cm.

Herkenning

De bekendste eend, waarvan onze "tamme"eend vanaf stamt is een standvogel, maar in de winter komen er Noord Europese vogels bij en kunnen er wel een miljoen vogels in ons land verblijven. Zwaargebouwde eend met korte staart en oranje poten. Mannetje groene kop, witte nekring en grijs lijf met blauwe spiegel. Vrouwtje bruin met bruine vlekken en strepen. Heeft een groot aanpassingsvermogen, wat kenmerkend is voor een succesvolle soort.

Biotoop

Komt voor in bijna elke waterige omgeving.

Voedsel

In de broedtijd wordt dierlijk en plantaardig materiaal gegeten, in de nazomer zaden (ook wel eikels) en in de winter voornamelijk grassen (en brood dat door de mens gevoerd wordt).

Broeden

Bij de balts vallen nogal eens verkeersslachtoffers, omdat het vrouwtje achtervolgd wordt door meerdere manntjes.De balts is meer gericht op de paring dan op de paarvorming. Soms worden vrouwtjes door meerdere mannetjes opgejaagd en paren allemaal met haar. Broedt in de buurt van water, parkvijvers, onder struiken, in boomholtes, ook nabij gebouwen. Ook worden er nesten gevonden in knotwilgen en andere holle bomen. Er worden 9 tot 12 eieren gelegd en de broedduur bedraagt 28 dagen.

Aantallen in Nederland

350.000 tot 500.000 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

In en rond de Maashorst komt de wilde eend voor met ongeveer 11 broedparen. Ook in de parken in Uden is deze vogel een bekende broedvogel, ook wel gezien met tamme soorten (de zogenaamde soepeend)