Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

pijlstaart g

pijlstaart k

Pijlstaart, Anas acuta, 51 - 62 cm (zonder staartpennen).

Herkenning

Net zo groot als de Wilde eend, maar sierlijker en slanker. Het mannetje heeft verlengde staartpennen tot wel twintig centimeter lang. Bruine kop en hals, witte borst, waarvan een witte streep doorloopt tot in de bruine nek (lijkt wat op een vraagteken). Bruin-groen-witte spiegel en grijs lichaam. Grijze snavel en poten. Vrouwtje lichtbruin.

Biotoop

Open landschappen met ondiep water, langs de kust en in het binnenland.

Voedsel

Het voedsel wordt grondelend bemachtigd, d.w.z. ondersteboven in het water staan waarbij alleen de staart en buik boven water uitsteken. Eet vruchten,wortels en bladeren van zoetwaterplanten, aan de kust ook wel zeegras. Eet ook dierlijk voedsel zoals insecten, weekdieren, visjes en kikkervisjes. Foerageren vaak 's nachts.

Broeden

De broedgebieden van de Pijlstaart liggen voornamelijk in de landen ten noorden van ons, maar broedt sporadisch ook in Nederland. Baltsen wordt door enkele mannetjes tegelijk gedaan, waarbij de nek gestrekt wordt en de staart wordt omhoog gestoken. Broedt in open, ondiep voedselrijk water in lage vegetatie. De nesten liggen op minder beschutte plaatsen dan van de meeste eenden. Vormen kleine kolonies op eilandjes in meren. De zeven tot negen eieren worden in 23 dagen door het vrouwtje uitgebroed. Het mannetje houdt vaak de wacht. Na het uitkomen zoeken de kuikens gelijk het water op en kunnen na zeven weken vliegen.

Aantallen in Nederland

10.000 vogels overwinteren bij ons, er broeden 20 tot 30 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

Komt niet als broedvogel in onze omgeving voor.