Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

goudvink g

goudvink k

Goudvink, Pyrrhula pyrrula, 15,5 – 17,5 cm
 

Herkenning

Prachtige, opvallend gekleurde, rustige vogel die een beetje plomp over komt (stierennek). Ze worden vaak in paartjes gezien. De borst en buik van het mannetje zijn dieprood, de rug grijs en de stuit helderwit. Heeft een zwarte kopkap tot en met de ogen, de vleugels zijn zwart met een witte streep en ook de staart is zwart. Het vrouwtje is hetzelfde getekend, maar heeft een roze/grijze borst en buik. De snavel is zwart, kort en dik, waar ook harde zaden mee gekraakt kunnen worden. Heeft bijna geen zang, alleen een zachte weemoedige roep. Vanwege zijn mooie kleuren wordt de Goudvink nogal eens in kooitjes gestopt. Onze Goudvinken zijn standvogels, maar er is ook een ondersoort die wel trekt vanuit het noorden: de Noordse Goudvink, deze is groter, helderder rood, lichter grijs en heeft een iets ander geluid. We zien deze vooral in de winter.

Biotoop

 Parken, tuinen, kwekerijen, boomgaarden, gemengde bossen en naaldbossen met ondergroei.

Voedsel

De Goudvink voedt zich graag met de knoppen van fruitbomen en sierheesters en is daarom minder geliefd bij de fruittelers. Hij is hierom zwaar bejaagd. In de winter worden vooral berkenzaden en elzenzaden gegeten.

Broeden

Broeden soms in los-vaste kolonies en gedragen zich in de broedtijd erg onopvallend. Er wordt in een struik of boom een groot opvallend nest gemaakt van fijne takjes, mos en korstmos, gevoerd met zwarte worteltjes. Er worden meestal vier tot vijf eieren gelegd. Het vrouwtje broed de eieren in twee weken uit en wordt in deze tijd door het mannetje gevoerd. De kuikens worden door beide ouders gevoerd met in de krop geweekte zaden, maar ook insecten. Ze zijn nog bruinachtig, maar hebben al wel de kenmerkende witte stuit.

Aantallen in Nederland

7000 – 9000 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

Vooral in de winter wordt de goudvink in de Maashorst waargenomen. In de winter van 2004 was er een invasie van goudvinken in Nederland. De noordelijke goudvinken maakten toen een trompetachtig geluid.