Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

geeordefuut g

geoordefuut k

Geoorde fuut, Podiceps nigrcollis, 28-34 cm.

Herkenning

Dit bijzonder mooie Fuutje is niet veel groter dan de Dodaars.Heeft een gedrongen lijf, bijna zwarte rug, hals en kop met bruine donsveren aan de achterflank en een rood oog. Hij dankt zijn naam aan de afhangende dunne pluim van lichtgele oorveren. Lijkt veel op de kuifduiker. In de winter veel minder opvallend en lichter van kleur. Het hoge voorhoofd en iets opgewipte snavel onderscheid de geoorde fuut dan van de kuifduiker.

Biotoop

Plassen met veel begroeiing (ook monotone pitrusvegetaties) en stilstaand water, buiten de broedtijd is hij ook wel op open water te vinden.

Voedsel

Duikt naar kleine visjes, maar geeft de voorkeur aan insecten, zijn larven en ander voedsel dat hij van het wateroppervlak en van de planten afhaalt.

Broeden

Broedt vaak in de nabijheid van een kokmeeuwen- of zwarte sternkolonie, vaak met meerdere broedparen tegelijk. De sterns en meeuwen reageren heftig op indringers, waardoor de geoorde futen zich enigszins beschermt voelen. Ze hebben hetzelfde baltsritueel als de fuut, inclusief het kopschudden en
"de pinguïndans" waarbij de vogels zich borst aan borst, of zij aan zij uit het water verheffen. Het nest is een drijvende hoop vochtige planten en bevat 3 of 4 eieren die na drie weken uitkomen. De jongen zijn net als bij de fuut gestreept.

Aantallen in Nederland

 500 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

 Op Hemelrijk (Volkel) zijn enkele broedparen waargenomen.