Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

canadesegans g

canadesegans k

Grote Canadese Gans, Branta canadensis, 91-102 cm.

Herkenning

De grootste gans van Europa, zwarte kop en hals met kenmerkende witte keelband. Lichte borst en buik en donkerbruin lichaam (Brandgans is kleiner, heeft een grijs lichaam en een roomkleurig gezicht). Poten en snavel zijn zwart. Bij het opvliegen vallen de zwarte eindband en witte rand in de taart erg op. Is ingevoerd vanuit noord Amerika in Groot-Brittannië en Zweden en is daar verwilderd. Daarom wordt deze gans ook wel bij de exoten ondergebracht.
Er is ook een kleine Canadese gans

Biotoop

Graast overdag op weilanden, net als de Grauwe ganzen, maar de Canadese Gans wordt ook wel een grondelend aangetroffen. Het is voornamelijk een zoetwater vogel. Vooral tijdens strenge winters wordt deze vogel veel bij ons gezien. Past zich gemakkelijk aan.

Voedsel

Grassen en wortelstokken, ook worden wel lage dieren gegeten.

Broeden

Broedt graag in meren, op eilandjes die begroeid zijn met struiken, soms in kolonies, maar meestal in kleine groepjes. Het nest bestaat uit gras en riet en wordt bekleed met dons. De vijf tot zes eieren worden voornamelijk door het vrouwtje uitgebroed, het mannetje houdt de wacht bij zijn partner. Beide ouders verzorgen de jongen, die na zes weken zelfstandig zijn. Is pas na twee winters geslachtsrijp, daarom zijn er ook veel niet-broedende vogels.

Aantallen in Nederland

1000 tot 1400 broedparen in Nederland, 's winters veel meer vogels. Naar verwachting zal de uitbreiding zich voortzetten.

Aantallen in onze omgeving

Broedt in onze omgeving (verwilderde parkganzen), o.a. bij de Kleuter

© Vogelwacht Uden e.o.