Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

brandgans g

brandgans k

Brandgans, Branta leukopsis, 58 - 70 cm.

Herkenning

Middelgrote compacte gans, de zwarte hals is dik en kort, het gezicht is roomkleurig tot wit. De buik is wit en de rug grijs gestreept. In de vlucht is het contrast tussen de zwarte hals en de witte buik zeer opvallend. De poten en de kleine snavel zijn zwart. Wordt bijna altijd in groepen waargenomen.

Biotoop

Broedt graag op rotskusten en op eilanden, bij ons te vinden op weilanden om te grazen. Een groot deel van de populatie overwinterd in ons land vanwege de zachte winters. Blijft meestal in de buurt van de kust (zoutwatermoerassen en slikken) of op grasland bij riviermondingen.

Voedsel

Grassen en wortelstokken, zeegras en ook wel zaden van biezen, iets wat vrij ongewoon is voor ganzen. Bij volle maan wordt de hele nacht doorgegeten.

Broeden

Broedt in kolonies op richels van steile klippen, waar de poolvos niet bij kan. Het nest is gemaakt van plantaardig materiaal, donsveertjes en keutels. Het ligt op de grond, meestal tussen wat begroeiing of tussen stenen, maar soms ook zonder enige beschutting.

Aantallen in Nederland

750 - 1100 broedparen in Nederland, in de winter grote aantallen overwinteraars. Breidt zich steeds verder uit naar het zuiden.

Aantallen in onze omgeving

Broedt niet in onze omgeving.

© Vogelwacht Uden e.o.