Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

bontevliegenvanger g

bontevliegenvanger k

Bonte Vliegenvanger, Ficedula hypoleuca, 12 - 13,5 cm

Herkenning

Deze zangvogel komt in verschillende kleurvarianten voor; van zwart (bovenkant) en wit (onderkant) tot bruingrijs (bovenkant) en vuilwit (onderkant). Heeft een grote witte vleugelvlek en een kleine witte vlek net boven de snavel. In de winter lijkt het mannetje op het vrouwtje en is meer bruin. Wipt veel met de staart. Zit vaak open en bloot doodstil en rechtop op een uitkijkpost. Dit is vaak een dode boomstomp of dode tak en deze bieden ook holten om te nestelen, want de Bonte Vliegenvanger is een holenbroeder. Broedt o.a. in oude spechtenholten. Accepteert gemakkelijk nestkasten als alternatief. Een ondersoort is de Withalsvliegenvanger, die gemakkelijk te onderscheiden is aan de witte ring om de hals. Zomervogel, overwinterd in tropisch Afrika.

Geluid

Mooi en meestal luide zang. De bonte vliegenvanger zingt meestal strofes van 2-3 seconden is dan weer een tijdje stil 3-5 seconden. De strofes beginnen vaak met 2 tonen van verschillende hoogte die elkaar snel afwisselen wiedjuu-wiedjuu ... Daarna kunnen er korte trillers volgen, soms oplopende tonen of volgen er variaties van eerdere stukjes.  

Biotoop

Gemengde bossen, boomgaarden, tuinen, heeft voorkeur voor water in de buurt.

Voedsel

Vanaf een uitkijkpost maken ze snelle uitvallen naar insecten, eet ook rupsen.

Broeden

Komen pas begin april terug uit Afrika en er moet dan regelmatig strijd geleverd worden om een goede nestplaats. Veel hiervan zijn dan al ingenomen door Koolmezen en Pimpelmezen. Nestkastwerkgroepen plakken soms enkele nestkasten dicht tot begin april, om ook de Bonte Vliegenvanger een kans te geven. Het vrouwtje bouwt het nest en voert dit met haren, wol en veren. Er worden vier tot zeven eieren gelegd en het broedende vrouwtje wordt door het mannetje gevoerd. De gevlekte kuikens verschijnen na twee weken en na nog eens twee weken kunnen ze vliegen.

Aantallen in Nederland

14.000 - 18.000 broedparen, zeker 90% van de populatie broedt in nestkasten.

Aantallen in onze omgeving

In 2002 de eerste broedparen in de Maashorst, het aantal is in de afgelopen tijd flink toegenomen, mede dankzij het hangen van nestkasten.

© Vogelwacht Uden e.o.