Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

oehoe g

oehoe k  
Oehoe, Bubu bubo, 60-75 cm

Herkenning

De oehoe is de grootste uil van Europa en is een standvogel. Hij is twee keer zo groot als de ransuil en met twee tot vier kilo ongeveer tien keer zo zwaar. Door zijn leefwijze is het een onopvallende soort.
Hij heeft een grote kop met naar voren gerichte ogen. Het voorkomen is fors en dit wordt versterkt door het dicht en donzig verenkleed., de dikke hals is karakteristiek Heeft lange oorpluimen die bij ontspanning bijna horizontaal staan.De iris van de ogen is fel oranjerood, het verenkleed donkerbruin van boven en geelbruin vanonder met donkere strepen op borst. De grote klauwen worden ook wel bokshandschoenen genoemd. De oehoe is vooral 's nachts actief en soms ook in de schemering.

Biotoop

Overdag rust hij in oude naaldbomen of rotsnissen. Door vervolging is de oehoe in de eerste helft van de twintigste eeuw flink achteruitgegaan. In Duitsland zijn in de jaren zeventig actieve beschermingsmaatregelen genomen en met succes. Zo kwam er een herstel op gang. Het resultaat is dat er nu in Noordrijn-Westfalen 130 paartjes oehoes broeden, soms tot dicht tegen de Nederlandse grens.

Voedsel

Het menu van de oehoe is gevarieerd. Hij jaagt op woelmuizen, ratten, egels, hazen en zelfs op katten. Ook vogels staan op zijn menu, zoals kraaien, meeuwen en watervogels. Jaagt graag op ratten bij vuilnisbelten.

Aantallen in Nederland

In Nederland broedt de oehoe alleen in Zuid Limburg en zeer recentelijk (2002) ook in Gelderland. In 1998, 1999 en 2000 werd in de ENCI groeve bij Maastricht gebroed.

Aantallen in onze omgeving

 In onze omgeving is de Oehoe slechts éénmaal waargenomen. Zitten in een dakgoot op een boerderij in Venhorst heeft deze "verdwaalde"oehoe een dag gezeten.