Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

merel g

merel k  
merel, Turdus merula 

Herkenning

Mannetje gitzwart met gele oogring en snavel, vrouwtje bruin met een wat lichte gevlekte keel. Lijsterachtige, lopen luisteren, kopie schuin, weer lopen, luisteren. Typisch lijsterachtig gedrag.
Bij het neerstrijken blijft hun staart vaak omhoog staan alsof het lijkt dat ze voorover zullen vallen. 

Biotoop

Leven vooral rondom woonhuizen. Er is ook een bosmerel, die is veel schuchterder, ze broeden later, leggen minder eieren, eten meer rupsen dan wormen en trekken in de winter naar de steden en dorpen. In de herfst komen merels uit Scandinavië en Rusland hierheen.

Voedsel

Vangen graag wormen uit het gras. Dit is een soort voedselrijke mini-steppe. Ze trekken die wormen voorzichtig uit de grond, maar het gebeurt toch nogal een dat een dergelijke worm in tweeën breekt.Het zijn omnivoren, in de lente en zomer eten ze wormen en insecten, in de herfst en winter zijn ze gek op allerlei bessen, vooral de lijsterbes is in trek.

Broeden

 Ze hebben drie, soms wel vier broedsels per jaar, leggen 3-5 groenige eieren met bruine vlekken. De gemiddelde leeftijd is twee tot drie jaar, soms bij uitzondering wel tien jaar. Veel jongen worden geofferd.
 Het vrouwtje bouwt het nest, soms op de meest vreemde plaatsen. De jongen van het eerste legsel zijn nog maar net uitgevlogen, of moeder zit alweer op een tweede nest eieren. De voeding en opvoeding van de eerste jongen is helemaal de verantwoording van vader merel. Laat jonge vogels met rust, de ouders zijn altijd wel ergens in de buurt.
Kunnen heftig alarmeren Vechten soms hevig om de grenzen van het territorium vast te stellen.
De merels zingen vooral s'morgens bij zonsopgang op een hoge uitkijkpost, beginnen als het nog helemaal donker lijkt. Na een uit de hand gelopen feestje om half vijf 's ochtends hoor je al een, muur van merelzang. In februari beginnen ze al met een fluisterliedje. Melodieus begin en krassend einde van het liedje.

Aantallen in Nederland

900.000-1,2 miljoen broedparen in Nederland. (nr.1)

Aantallen in onze omgeving

De merel is een van de meest algemene broedvogel in onze omgeving.