Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij


krooneend g  
krooneend k

Krooneend, Netta rufina, 53-57 cm.

Herkenning

Een opvallende duikeend welke even groot is als de wilde eend. Mannetje heeft een oranje kleurige ronde kop met ene knalrode snavel en witte flanken.  Het vrouwtje is bruiner, maar wel een ronde kop en rode snavel. 

Biotoop

Grote meren met riet omzoomd.

Voedsel

Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel (vooral kranswieren)

Broeden

De nesten liggen meestal verscholen tussen het riet.

Aantallen in Nederland

De aantallen groeien, er broeden 300 tot 400 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

Als broedvogel komt de krooneend in onze omgeving niet voor. Is voor ons een zeldzame wintergast die een enkele maal waargenomen is op de Hofmans plassen.