Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

krakeend g

krakeend k

Krakeend, Mareca strepera, 46-56 cm.

Herkenning

Deze onopvallende zoetwatereend is kleiner en slanker dan wilde eend en met een steiler voorhoofd en gele poten. Mannetje grijs met grijze snavel en zwarte anaalstreek. Heeft een opvallende witte spiegel, ook wel suikerklontje genoemd. Het vrouwtje is bruiner, suikerklontje valt minder op.

Biotoop

Laaggelegen, open en grazige zoetwatergebieden met veel oeverbegroeiing Komt ook wel in brakwatergebieden voor.

Voedsel

In de broedtijd wordt ook dierlijk materiaal gegeten, maar eet overwegend plantaardig voedsel en dan de sappige delen ervan.Eet minder zaden dan wilde eend. Deze eenden worden ook wel grondeleenden genoemd. Ze staan als het ware op hun kop om hun eten uit het water te halen en je ziet dan alleen de achterdelen van de eend boven het water uitsteken. Ze zoeken hun voedsel voornamelijk in ondiep water.

Broeden

De nesten liggen meestal verscholen tussen de vegetatie.

Aantallen in Nederland

De aantallen groeien, er broeden 6000 tot 7000 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

Als broedvogel komt de krakeend in onze omgeving niet voor.