Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

kleinekarekiet g

kleinekarekiet k

Herkenning

Bruine ongetekende vogel, met langwerpige afgeplatte kop en lange dunne snavel. De onderdelen zijn licht van kleur, de flanken en staart zijn rossig gekleurd, de bovendelen egaal bruin. De korte wenkbrauwstreep reikt niet voorbij het oog. Klimt zeer behendig langs een rietstengel omhoog, is niet erg schuw en is daarom vrij gemakkelijk waar te nemen. 

Geluid

De karekiet zingt vanuit het riet vaak lange tijd achtereen zijn lied. Het is een voortdurend gebabbel van telkens herhaalde tonen. Met een beetje fantasie hoor je de karekiet in zijn lied vaak karre-karre-kiet-kiet-.... zingen. Soms hoor je de karekiet imitaties van andere vogels in zijn lied inweven. De alarmroep van de karekiet is een zwaar aangezet rollende tjrrrr of kjrrrr zoals in de 2e opname te horen is.

 

Biotoop

Riet in diep water, ook kleine rietvelden, verder natte wilgenbosjes of andere dichte begroeiing aan het water.

Voedsel

Vooral rupsen die op wilgen voorkomen, ook volwassen insecten. Legt geen vet voorraad aan voor de trek, zoals de Rietzanger dat doet, maar stopt op het Iberische schiereiland als tussenstop om te eten, voor hij verder de Sahara over trekt.

Broeden

Het nest is een van gras gevlochten, komvormig mandje, dat halverwege de rietstengels is vast geweven. De kom is vrij diep, zodat bij sterke wind de eieren er niet uitvallen. Het is slechts aan enkele rietstengels opgehangen. Er wordt pas laat met broeden begonnen, zodat de meeste Kleine Karekietkuikens in juni opgroeien. Beide ouders broeden de drie tot vijf eieren uit en brengen de jongen groot. De kuikens verlaten soms al na tien dagen het nest, ze kunnen dan nog niet vliegen en worden nog door de ouders verzorgd en klauteren dan rond in het riet. Is nog al eens slachtoffer van de broedparasiet, de Koekoek.

Aantallen in Nederland

150.000 - 250.000 broedparen

Aantallen in onze omgeving

In kleine aantallen bij de Kleuter en  Hemelrijk.