Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

 holenduif g

holenduif k

Holenduif, Columba unas, 28-32 cm.

Herkenning

Duif van postduifformaat, onopvallend, egaal grijs met donker omrande vleugels en zwarte eindband aan de staart. In de zon ligt er een mooie roze glans over de borst en hebben ze een groenige nekvlek. Geen wit in de vleugels (zoals houtduif). Roept een zacht 'hoep, hoep'. Worden vaak in paartjes gezien.

Biotoop

Talrijke broedvogel van bos en duinen. Was honderd jaar geleden nog zeldzaam.
Voedsel: Wilde plantenzaden en landbouwgranen, heeft een fijnere snavel dan de houtduif en eet daarom ook kleinere zaden..

Broeden

De naam zegt het al; er wordt in holen gebroed. Dit kunnen konijnenholen zijn, maar ook oude spechtennesten of nestkasten. Soms moet er strijd geleverd worden met bijvoorbeeld kauwtjes. Er kunnen wel drie broedsels per jaar grootgebracht worden, duiven leggen twee witte eieren (in een hol is geen camouflage nodig). Soms worden wat takjes als bekleding van het nest gebruikt, maar de eieren worden ook wel op de kale nestbodem gelegd. De kuikens worden na 16 - 18 dagen geboren. Na het uitvliegen komen de jongen nog wel terug naar het nest om te overnachten. Ze worden gevoed met duivenmelk, een substantie die lijkt op zoogdiermelk uit de krop van de ouders. Hierdoor zijn de duiven niet afhankelijk van insecten voor de kuikens en kan de broedtijd veel langer uitgesmeerd worden.

Aantallen in Nederland

50.000-70.000 broedparen.

Aantallen in onze omgeving

In de Maashorst is deze met ongeveer 30 broedparen aanwezig.