Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

grotekarekiet g

grotekarekiet

Grote Karekiet Acrocephalus arundinaceus, 16 - 20 cm

Herkenning

Lijkt een grote versie van de Kleine Karekiet, bovenzijde effen bruin, onderzijde roomwit. De keel is in zomerkleed vaag grijs gestreept. Forse lijsterachtige snavel en witte wenkbrauwstreep. Zingt voortdurend zijn eentonige liedje vanuit het riet en zegt zijn eigen naam (karre-karre-kiet-kiet), maar dit klinkt een stuk zwaarder en harder dan van de Kleine Karekiet. Ook klinkt het lied doordringend en draagt erg ver. Bij ons zomervogel en is slechts van mei tot en met augustus in ons land. Overwinterd in tropisch Afrika.

Geluid

zang                                                                     
   

Biotoop

Uitgestrekte rietvelden met overjarig riet, vaak met open plekken of aan de rand van water. Soms in smalle rietkragen langs kanalen en dijken.

Voedsel

Insecten die in het riet en bij water voorkomen zoals libellen, eendagsvliegen, langpootmuggen, kevers, vlinders, muggen, spinnen, maar ook jonge kikkers en salamanders.

Broeden

Het omvangrijke nest is een van gras en rietbladen gevlochten, komvormige mand, dat halverwege de rietstengels is vast geweven. De kom is vrij diep, zodat bij sterke wind de eieren er niet uitvallen. Het is slechts aan enkele overjarige rietstengels opgehangen. Het hangt ongeveer een meter boven het water of de grond. De vier tot vijf eieren worden in twee weken door beide ouders uitgebroed. De kuikens klauteren al na twaalf dagen rond in het riet en kunnen dan nog niet vliegen.

Aantallen in Nederland

Rode Lijst soort. 240 - 260 broedparen, staat op de rode lijst wegens forse afname door versnippering van de broedgebieden en onnatuurlijk peilbeheer van het riet.

Aantallen in onze omgeving

Slecht eenmaal in onze regio waargenomen (Hofmansplassen, mei 2007)