Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

grotelijster g

grotelijster k

Grote lijster, Turdus viscivorus, 26 - 29 cm.

Herkenning

Wat groter dan de zanglijster, met zwarte ronde druppelvlekken op borst en buik. Is wat grijzer dan de zanglijster en heeft witte ondervleugels, terwijl de zanglijster oranje ondervleugels heeft. Heeft witte buitenste staartpennen, een witte wangvlek en een fiere rechtopstaande houding.
Wordt ook wel de pprrrrrt lijster genoemd, omdat hij regelmatig dit ratelgeluid laat horen.
Bij onraad vliegt hij niet weg, maar vliegt hoog op met een sterk golvende vlucht waarbij hij regelmatig zijn vleugels sluit. Kan behoorlijk agressief zijn en andere vogels wegjagen tot stootvogels aan toe. Heeft een wat saaiere en ééntonigere zang die ook ver draagt, melancholiek.

Biotoop

Open bebost gebied, parken, boomgaarden en grote tuinen met struikgewas en coniferen.

Voedsel

Turdus Viscivorus betekent letterlijk: de maretak etende lijster. De maretak is een halfparasiet, ook wel vogellijm genoemd. Vogels verspreiden de zaden door de witte bessen te eten en vervolgens de kleverige zaden met hun snavel aan de takken af te wrijven. Komt in kalkrijke gebieden voor in Zuid Limburg.
Bij ons eet hij voornamelijk wormen en andere ongewervelde, in het najaar worden ook bessen en zaden gegeten. Hij heeft de slakkentruc van de zanglijster nog niet uitgevonden.

Broeden

Zijn nest ligt meestal hoog, drie tot vijf meter boven de grond en er wordt ook afval in verwerkt. Het ligt in de kroon of in de driehoek tussen een dikke tak en de stam.

Aantallen in Nederland

13.000 tot17.000 broedparen in Nederland

Aantallen in onze omgeving

In de Maashorst broeden er ongeveer 25 paren grote lijsters.