Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

grauwegors g

grauwegors k

Grauwe Gors Miliaria calandra 16-19 cm

Herkenning:

Grote gors met een zwaar lichaam, dikke nek grote kop en een grote gedrongen snavel. Ze zijn felgestreept zwart en grijsachtig bruin bovenaan en fijngestreept bruin en crèmekleurig onderaan. Met donkere strepen op keelzijde en borst en smallere op de flanken. Heeft geen wit in de staart. De poten en de snavelzijden zijn geelroze. Ze worden vaak waargenomen zittend op draden of palen en ze vliegen vaak met afhangende poten. Kenmerkende zang, klinkt als gerinkel van een sleutelbos.

Biotoop:

Te vinden in uitgestrekte open agrarische gebieden, velden met hagen en struiken.

Voedsel:

Eet zaden en bessen.

 Broeden:

Maakt z’n nest in en kommetje op of nabij de grond en legt daarin 4-6 grijsgespikkelde witte eieren. Deze worden in 12-14 dagen uitgebroed door het vrouwtje. De jongen vliegen na ±12 dagen uit. In Nederland een zeldzame broedvogel.

 

Aantallen in Nederland:

 Zeldame broedvogel in Nederland

Aantallen in onze omgeving:

Als broedvogel komt de grauwe gors bij  ons niet voor. Is slechts enkele malen in het voorjaar in de Maashorst waargenomen.