Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

ekster g

ekster k

Ekster Pica Pica 42-50 cm.
 

Herkenning

Niet erg moeilijk te herkennen, de ekster is grote zwart met witte vogel, die ook door zijn luidruchtige gedrag opvalt. De bovendelen zijn zwart en de onderdelen wit. Het zwart van de kop loopt uit in een opvallende borstband. De witte ovalen in de vleugels en de lange groen glanzende staart vallen erg op.

Biotoop

Overal waar bomen zijn, in open landschap met boomgroepen en hagen, parken, in de buurt van menselijke bewoning en in steden.

Voedsel

Insecten, wormen, slakken, aas, kadavers, gemorste voedselresten, eieren en jongen van zangvogels

Broeden

Een stevig en dicht bouwsel van takken en twijgen, voorzien van een overkapping van takken en soms stukken plastic hoog in een boom. Ze leggen 5-8 olijfkleurige gespikkelde blauwachtige eieren. Deze worden in 18-21 dagen uitgebroed door het vrouwtje.
De jongen komen na 3-4 weken uit en worden dan nog 6-8 weken gevoerd.

Aantallen in Nederland

Rond de 40.000 tot 60.000 paren. In sommige gebieden zoals op de Veluwe komen bijna geen eksters meer voor omdat zich daar inmiddels haviken hebben gevestigd die op eksters jagen.

Aantallen in onze omgeving

De Ekster is een algemene broedvogel in onze omgeving.