Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

casarca g

casarca k

Casarca, Tadorna ferruginea, 58 - 70 cm.

Herkenning

Heeft een gansachtig voorkomen, iets groter dan de Bergeend, is echter meer een landeend dan de Bergeend. Oranjebruin verenkleed (kaneelkleurig) met lichte kop en zwarte staart, stuit en slagpennen. Vooral het gezicht en het voorhoofd zijn vaak licht gekleurd. In vlucht valt de witte voorvleugel op. Het mannetje heeft een smalle zwarte halsring. In Europa vaak uit gevangenschap ontsnapt (exoot). Herkomst: Zuidoost Europa.

Biotoop

Zoetwatermeren met veel vegetatie, rivieren, ook wel in de heuvels, ver van water.

Voedsel

Eet voornamelijk plantaardig voedsel.die zowel uit het water als op het land wordt gezocht.

Broeden

De Casarca is een echte holenbroeder, nestelt in holen van duinen, bomen, kliffen en muren. Bij ons een zeldzame broedvogel.

Aantallen in Nederland

Vijf tot twintig broedparen in Nederland, in de winter tot honderd exemplaren.

Aantallen in onze omgeving

Geen broedparen in onze omgeving.

© Vogelwacht Uden e.o.