Inloggen

Login op de site

Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
Onthoud mij

brilduiker g

brilduiker k

Brilduiker, Bucephala clangula, 40 - 48 cm.

Herkenning

Middelgrote, slanke eend met grote, volle donkergroene kop, die driehoekig lijkt, door de puntige kruin (de kop lijkt zwart). De korte hals, borst en flanken zijn wit, de rug en staart zijn zwart met zwart gestreepte schouderveren, rode poten. Kenmerkend is de grote ronde witte vlek vóór het oog. In de vlucht valt een vierkant wit veld op de bovenvleugels op en de donkere oksels bij een lichte buik. De vleugels maken een zwiepend geluid. Het vrouwtje heeft een bruine kop met een witte ring om de hals en een grijs lijf. Stijgt gemakkelijk op uit het water (watertrappelend) en heeft een snelle vleugelslag.

Biotoop

Doortrekker en wintergast, leeft in paren of kleine groepen, is vrij schuw. Bosrijke streken (boomholtes) met veel water is het biotoop van de Brilduiker.

Voedsel

Duikt met een sprongetje. Leeft van dierlijk voedsel, dat gevonden wordt door stenen op de bodem van het meer om te keren. Eet schelpdieren, ongewervelde en ander dierlijk zoetwaterleven.

Broeden

Bij de balts in het vroege voorjaar zwemmen verschillende mannetjes om een vrouwtje. Het mannetje gooit zijn kop op zijn rug met gestrekte nek en naar boven gerichte snavel, met de poten wordt water de lucht in geslagen. Nestelt in boomholten (Zwarte Specht), konijnengaten en nestkasten in de buurt van water. Op de bodem van het nest wordt een mengsel van houtschilfers en dons gelegd. De vijftien eieren komen na een kleine maand uit. Ze drogen ongeveer een dag en worden dan door het vrouwtje naar de grond geroepen. Wanneer er in een holte van een Zwarte Specht gebroed wordt, springen de kuikens na een dag naar buiten en leidt de moeder hen naar het dichtst bijzijnde water. Na acht tot negen weken zijn ze vliegvlug. De donsjongen duiken ook al hun eigen voedsel op, dat voornamelijk uit insectenlarven bestaat.

Aantallen in Nederland

15 tot 20 broedparen in Nederland, in de winter veel grotere aantallen.

Aantallen in onze omgeving

Komt niet als broedvogel voor in onze omgeving. In  de wintermaanden waar te nemen op Hemelrijk en de Hofmans plassen.

© Vogelwacht Uden e.o.